Kак да се отървете от нежелани съвети?

Във всеки екип има поне един-двама такива колеги, които умират да дават съвети

Изглеждат доброжелателни, но са доста досадни.

А най-досадното е, че не бива да ги отхвърляте грубо. Човекът ще се обиди, ще си развалите отношенията, което не ви е от полза. Значи трябва да действате любезно, но хитро.

Психолозите посочват няколко ефективни стратегии как да се отървете от нежелани съвети.

Нищо лично

Преди всичко свикнете да избягвате разговори на лични теми. Като не споделяте за проблем със свекървата, я лишавате от възможността да ви каже как да го оправите. Има вероятност наистина да ви е полезна. Но след като ви засипе с препоръки, ще продължи да се интересува как са се развили нещата.

Всеки всезнайко обича да провери дали са спазени съветите му, да чуе колко добри са, каква прекрасна работа са свършили. И благодарности, естествено. А за да се похвали с мъдростта си, колежката ще разкаже колко ви е помогнала и на още някого/няколко. Така нищо чудно да станете обект на клюки в офиса.

Любов или коварство

Като става дума за работата е по-трудно. Да речем, че имате конкретен план за начина, по който ще изпълните служебна задача. Всезнайкото обаче не спира да ви отрупва с препоръки, повечето от които изобщо не ви допадат. „Не се изнервяйте и недейте да правите две неща. Първо, не давайте вид, че приемате съветите. Иначе той ще продължи да ви съветва. Второ, не ги отхвърляйте директно“, казват психолозите.

Обикновено всезнайкото искрено вярва, че е много ценен. И през ум не му минава, че онова, което е проработило при него, може да не свърши работа при колегата му. Не защото е лошо, а защото другият човек не е същият като него – има различни способности, начин на действие и т.н.

Вие осъзнавате това и няма да послушате съветващия, но ще направите всичко възможно той да си остане приятелски настроен към вас.

Има обаче и недобронамерени всезнайковци. Колежката може да ви отрупва със съвети, понеже иска да ви внуши, че без нея няма да се справите. Ако сте склонни да се поддадете, ще станете зависими от нея. Вместо да мислите как да изпълните задачата и да следвате собствения си план, ще тичате при нея. А тя ще направи всичко възможно, за да разберат шефът и колегите колко ви помага.

Напълно възможно е колегата с нежеланите препоръки и да иска да ви подцени, да ви обиди или да ви подведе. От него трябва да се пазите и да го оттикате значително по-решително отколкото приятелския настроения.

Стъпки според емоционалната му интелигентност

Лесно е, когато съветите идват от добронамерен опитен човек и ще ви бъдат от полза. Внимателно слушате и благодарите. Искрени сте, но не прекалявате с благодарностите. Макар че препоръките са ви от полза, той сам е пожелал да ви ги даде. Ако покажете прекаден възторг, ще продължи във всеки случай да ви отрупва с непоискани съвети, а те невинаги ще са ценни. Така че не отваряйте прекалено широко вратата пред всезнайкото.

Ако не харесвате съветите, действайте учтиво. Колко твърди да бъдете зависи от емоционалната интелигентност на колегата ви.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар