Здравни тайни от целия свят

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Факт: средната продължителност на живота на българката е притеснително малка – 76 години. Въпреки че цели 40.4% от нас смятат, че са „добре“, явно е крайно време да се замислим сериозно за здравето си! И не само да минем цялостен профилактичен преглед (най-малкото защото рискуваме да изгубим временно здравноосигурителни права и да ни глобят, ако не го направим), но и да почерпим здравен опит от страните с доказано дълголетие. Ето няколко идеи, които можем да препишем още днес:

Здравна идея №1

ЯПОНИЯ – Влюби се в сушито


Японската диета включва основно риба, зеленчуци и тофу – комбинация, която явно помага на жените в тази част на света да се радват средно на 85.56 години. Причината: фитоестрогените в тофуто укрепват сърцето и имат профилактичен антираков ефект, а омега-3 мастните киселини в рибата се грижат за топформата на мозъка и сърцето.

Здравна идея №2

АНДОРА – Дръж на профилактиката
Според неотдавнашно изследване продължителността на живота там е цели 86.62 години! Дали заради разкошната природа и високопланинския въздух? Всъщност тайната е в здравната система – подобно на Швеция и Канада, княжество Андора предлага добро здравеопазване на своите граждани. Предродилната грижа и тестовете за превенция имат огромен положителен ефект върху продължителността на живота. У нас след Европейското здравно интервю от 2008-а стана ясно, че 31.6% от българките не са посещавали общопрактикуващ лекар от поне година, а 56.7% не са ходили при специалист за същото време. Това показва липса на доверие в системата на здравеопазване у нас, а от там и недоверие към лекарите!

Здравна идея №3

ФРАНЦИЯ – Гръмни тапата с приятели

Навикът на французойките да консумират по чашка от богатото на флавоноиди вино всеки ден вероятно има пръст във факта, че живеят средно по 84 години. Но огромно значение има не само питието, а и атмосферата, в която се консумира: на малки глътки, по време на лежерно похапване и сладки приказки с приятели, които разтоварват напрежението.

Здравна идея №4

ИТАЛИЯ – Разпускай
Италианците разполагат средно с 42 (!) почивни дни в годината. Нищо чудно, че жените там доживяват средностатистически до 83.07 г. Отдавна не е тайна, че активната почивка и релакс намаляват риска от огромен брой заболявания. Внимание обаче: въпреки че нонстоп напрежението скъсява живота, все пак има определено (миниатюрно) количество стрес, което е здравословно. Ключът е в баланса между мързелуване и натоварване.

Най-честите заблуди за нашето здраве

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар