Три прости неща, с които ще намалите хормона на стреса (кортизола)

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Повишеното производство на кортизол може да предизвика объркване в паметта, увеличаване на възпалителните процеси, нарушения на съня, отваряне на неконтролируем апетит, стремително повишаване на риска от различни болести в целия организъм. Ето три лесни и приятни начина да свалите нивото на кортизола и да се чувствате по-спокойни и уравновесени.

kortizol

Стрес

С 39% пада стрес хормонът, ако дружите с весел приятел. Обяснението е, че човек, с когото ви е приятно и забавно, не само ви откъсва от проблемите ви. Научно доказано е, че присъствието му може да помогне на организма ви да отговаря „обуздано“ при стрес ситуации. Дори ако само ви разсмива, това е достатъчно да намали нивото на кортизола.


С 47% намалява секрецията на кортизол, ако придобиете английския обичай да пиете черен чай при стресова ситуация. Според британците всичко се оправя с чаша хубав чай, а учените го доказват с анализ на кортизола в организма на доброволци след напрегнат работен ден. Тези от участниците в изследването, които пиели традиционно английски чай следобед, след половин час сваляли почти наполовина нивото на стресовия хормон в тялото си, за разлика от другите, които не спазвали британския обичай. Обяснението е, че натуралните съставки като полифенолите и флавоноидите в чаените листенца имат силно успокояващ ефект.

С 50% по-малко кортизол произвежда организма ви, ако спите достатъчно. Според немско изследване пилотите, които спят 6 (или по-малко) часа на денонощие в продължение на седмица, качват с 50 до 80% нивото на кортизол и тези показатели остават високи още цели 2 денонощия след нормализиране на режима им на сън. При недоспиване (по-малко от 8 часа на 24 часа), опитайте се веднага на следващия ден да поспите поне 2 часа – това може да ви помогне да намалите негатив­ния ефект върху секрецията на кортизол, който се е получил при липсата на достатъчно сън от предишната нощ.

Малки идейки за летния отпуск (снимки)

Защо трябва да използваме технологиите без да им робуваме?

Много лесни масажи против стрес! Не пропускайте!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар