Никак не ви върви в работата? Прочетете тези съвети как да отстраните причините за това

Характерът и поведението ни са от изключителна важност за професионалния напредък.

Затова не е лошо да си задаваме въпроса на какво ниво сме по тези показатели, дали нямаме неприятни навици или неприемливи прояви на характера, които е добре да коригираме своевременно. Ето нещата, за които трябва особено да се внимава!

Кариерата

Кариерата

Нереалистични обещания

Често ли се изкушавате да обещавате на шефове, колеги и клиенти да изпълните всичко, което желаят, и то в много кратки срокове? И най-вероятно, когато приемате тези нереалистични ангажименти, искрено вярвате, че ще се справите. Какво се случва обаче – вие полагате много усилия, за да успеете и когато с малко закъснеете спрямо уговорения срок – все пак сте доволни, че сте изпълнили нещо почти невъзможно. Но отсрещната страна е очаквала да спазите съвсем дословно обещанието си. Научете се да бъдете реалисти и да не се нагърбвате с невъзможни срокове и задачи. Все пак, не се презастраховайте, като поемате малко ангажименти или разтегляте изпълнението им във времето, за да не ви вземат за мързеливи или некомпетентни.


Страх от промени

Тревогата от неизвестното и новото пречи на развитието ви като професионалисти. Тя се крие зад прословутата фраза: „ама ние винаги сме го правили по този начин“. Според проучване обаче е потвърдено, че най-успешните служители са тези, които са отворени към новостите и бързо се адаптират към всяка ситуация. Харесва ви, или не, но всичко се променя и плуването срещу течението не е ефикасно решение.

Застой

Кога беше последният път, в  който целенасочено придобихте  нови знания и умения? Ако не помните, може би сте изпаднали в застой, а това е доста рисковано. Но колкото и добър специалист да сте, развитието е наложително, особено в бързо променящия се технологичен свят. Направете инвестицията в знания и умения свой професионален приоритет,  наред с важните ежедневни задачи.

Ниска емоционална интелигентност

Ако не умеете да се държите възпитано и толерантно с хората на работното ви място, и разбира се – с бизнес партньорите и клиентите, то едва ли ще се задържите дълго в службата, дори и да притежавате солидно образование и завидни професионални умения. Голям проблем е, ако не умеете да скривате емоционалните си състояния от колегите си, не е хубаво всички да разбират, кога сте отегчени, уморени, замислени в нещо, което може да се определи като глупаво и т.н. Не е добре за кариерното ви развитие, ако не сте се научили да овладявате гнева си и леене избухвате. Лоша шега могат да ви изиграят и пренебрежението на колегите, неуместните прекъсвания на техни изказвания, несъобразяването с останалите, прекалената резервираност и др.

Напомпано его

Добре е за кариерата ви да сте успешни и уверени, но е опасно, ако се чувствате велики и незаменими и надценявате реалните си способности. Никога не се подвеждайте от идеята, че успехът ви  е в кърпа вързан и не се оставяйте да лежите върху стари лаври.

Нямате представа за „голямата картина“

Ако сте прекалено съсредоточени в конкретните си ангажименти, може да загубите визия за ситуацията в по-мащабен план. Нека в приоритетите ви са не само изпълнението на ежедневните задачи, но и осмисляне на целите ви за по-дълъг период от време. Никога не губете от поглед „голямата картина“ на живота си, за да може своевременно да нанасяте корекции в професионалния си път

Подмазване

Нерядко се срещат и служители, които смятат, че пътят към успеха е в правенето на мили очи и подаръци на началниците. Подмазването обаче е неуважително отношение, изградено върху личен интерес, а не върху признанието за нечии способности и достижения. Всъщност подмазвачите се опитват да напреднат чрез подхранване на егото на шефа, а не чрез реални усилия, умения и способности. Това може да е много дразнещо за останалите колеги (а нерядко и за самия началник). Не забравяйте, че в дългосрочен план нищо не може да замести реалните ви професионални заслуги, така че – стремете се да имате повече такива.

Негативизъм

Всеки има моменти, когато е по-немотивиран или е в лошо настроение, но внимавайте да не заразите и останалите с негативния си поглед върху живота. Шефът ви все пак ви е наел, за да му вървят нещата и да улеснявате работния процес, а не обратното! Хората, които често са в лошо настроение и непрекъснато се оплакват на работното си място, правят изпълнението на служебните задачи по-тежко – не само за себе си, но и за колегите си.

Създаване на интриги

Да полагате усилия за пълноценни отношения с хората на работното ви място е прекрасно, но избягвайте да провокирате конфликти между колегите си, да избирате нечия страна, да подливате вода, да разпространявате слухове и т.н. Нередно е всичко, което включва дебнене и шушукане зад гърба на останалите, или пък би ви поставило в неудобна ситуация, ако излезе наяве.

И все пак, ако допуснете гаф в службата, не бързайте да си налагате сами присъда и да считате, че това е краят. Една грешка рядко може да доведе до фатални последствия. Но отчитайте поведението си и ако е било неправилно, положете усилия да се поправите.

ТЕСТ – Ставате ли за началник?

Как просто и ефективно да научите чужд език? 10 съвета на един човек, който знае 16 езика

ТЕСТ – Каква работа е подходяща за вас?

Така не се прави на работното място!

Правилно ли търсите работа?

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар