Важно! Това са храни, които не трябва да ядете на вечеря!

Защо е важно? Така ще помогнете на тялото, ума и организма като цяло да релаксират максимално и на сутринта да ви зарадват с ведър и отпочинал вид.

А и малцина знаят, че добрият и качествен сън е стъпка напред в битката с наднорменото тегло.

ШОКОЛАД

Шоколад и ядки

Шоколад и ядки

Независимо дали е бял, млечен или черен, е добре да го избягвате преди лягане. Шоколадът, за съжаление, попада в групата на т.нар. „нервни“ храни (заедно с кафето), които имат способността да стимулират цен­тралната и периферната нервна система. Усещането след консумация е комбинация от еуфорично вълнение и устойчивост към умора. А точно тези два ефекта променят и често пречат на съня.

ЧЕРВЕНО МЕСО

За обяд – да, не и за вечеря. Особено ако сте от хората, които страдат от безсъние. Причината е, че този вид месо съдържа аминокиселина, която действа като стимулант и така нарушава нормалното протичане на цикъла сън-събуждане. По-подходящите протеини за вечеря са бобовите растения, бялото месо (пилешко, пуешко, заешко) и риба. Не забравяйте също така, че топлата храна като цяло подпомага храносмилането и отпуска тялото, което пък е предпоставка за качествен сън.

СЛАДКИШИ

Сладкиш

Сладкиш

Всички храни, които съдържат захар, не са подходящи за вечеря. Те дават много енергия, което пречи на съня. Затова са и по-подходящи сутрин, като старт на деня. Консумирани вечер, те водят до натрупване на мазнини, локализирани главно по критичните места по тялото, които след това човек трудно успява да отстрани. Този тип продукти, освен висококалорични, са и бедни на основни хранителни вещества. Те по-скоро доставят удоволствие, отколкото полза, и спокойно биха могли да бъдат заменени с плодове.

ЯДКИ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Бадеми, орехи, лешници, шам фъстък, стафиди, фурми… Те са полезни, спор няма, тъй като стимулират в различна степен метаболизма и спомагат за регулиране нивата на холестерола в кръвта. Но! Трябва да се консумират 5-7 часа преди лягане, тъй като имат стимулиращ ефект.

ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ С МАЯ

Те безспорно са сред любимите за консумиране по всяко време. Но съдържанието на мая може да доведе до увреждане на чревната бактериална флора и да попречи на нормалното протичане на храносмилането. Погълнати вечер, те нарушават спокойния сън, тъй като предизвикват неприятно и продължително подуване на корема. Между другото, същото важи и за бирата, тъй като предизвиква сходен ефект.

АЛКОХОЛ

Алкохол

Алкохол

Точно като шоколада, черния ; чай и кафето, алкохолът спада към т.нар. „нервни“ храни. Причината е, че въздейства отрицателно върху цикличния характер на съня, макар първоначалното впечатление да е точно обратното – чувство на сънливост. Алкохолът всъщност се отразява именно на дълбокия сън, което води и до последвалия уморен вид на сутринта. Ако сте с приятели или имате повод за вечерно питие, то не забравяйте, че между последната чаша и лягането трябва да има поне 60-80 минути. И нека чашите бъдат само две, не повече.

Вижте най-здравословните хранителни комбинации!

Изберете храни със здравословни мазнини!

Трябва да се научите да консумирате тези храни и напитки, ако искате да не сте дебели!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар