Пет предложения как да намерите спокойствие и да се освободите от стреса

Всяка трета жена днес изпитва някаква тревожност. Ако и вие сте от тях, стресирани, притеснени, опитайте една от тези възможности да се освободите от стреса и да намерите спокойствие.

Каране на колело

Карайте колело

Карайте колело

Повтарящото се въртене на педалите, когато не бързаме за никъде, а просто се забавляваме да караме колело, особено ако е в парк или красива местност, действа много отпускащо. Понякога само гледката е достатъчна, за да се откъснем от грижите си. Всъщност не само колоезденето, но като цяло физическата активност и спортът имат свойството да смъкват напрежението от нас. Разбира се, стига да не са прекалено натоварващи и да не изискват от тялото ни екстремни усилия. Когато спортуваме, в организма ни се произвеждат химикали като серотонин и допамин, които не само спомагат за повишаване на настроението, но и действат срещу хормона на стреса – кортизол.

Съвет: когато времето е хубаво, излезте на разходка в парка, най-добре с колело. И се движете без цел и посока, просто се наслаждавайте на самия факт на движение. Всъщност колелото е само един от подходящите варианти, можете да направите лека гимнастика на открито или пък да замените велосипеда със скейтборд или кънки. Важното е да сте физически активни по забавен за вас начин, за да постигнете пълен релакс. Пък и нали знаете: „здрав дух в здраво тяло“…

Завръщане към природата

Разходка сред природата

Разходка сред природата

Безспорни са доказателствата за това, че излизането сред дивата природа е идеален начин за постигане на спокойствие и вътрешно равновесие. Като човешки същества ние сме така устроени, че природните сцени да грабват и задържат вниманието ни. И изобщо не е изненада, че мозъкът, нервната ни система и имунитетът ни извличат ползи от пребиваването ни сред дивата природа. Когато сме на открито, сетивата ни се наслаждават на естествената красота на пейзажа, чрез виждане, слушане, подушване, докосване. Отпускащо е да гледаме приятни картини, да усещаме свеж и уханен въздух, да чуваме птичи песни, бълбукането на поточе или шум от вълни около себе си.

Съвет: най-хубавото нещо на идеята да се „върнете към природата“ е, че е доста лесна за осъществяване и на практика може да я изпълните навсякъде, където има някакви дървета, трева, цветя, река… До излезете в парка е достатъчно, за да усетите релаксиращото въздействие – върху психиката и физиката ви – на природата. И не се иска да правите нещо специално – можете да легнете на тревата и да гледате небето или да затворите очи и да дишате дълбоко.

Оцветяване

Оцветявайте

Оцветявайте

Оцветяването на картинки вече не е занимание само за най-малките, все повече възрастни използват това занимание като успокояваща терапия. Според обяснението на експертите оцветяването е добър вариант срещу ежедневния стрес, защото изисква концентрация и внимание към детайлите. Когато се фокусирате толкова силно върху това, с което се занимавате, в мислите ви не остава място за тревогите и проблемите, които ви изнервят.

Съвет: най-лесното и просто нещо, с което да се разтоварите, е да вземете цветни моливи или флумастери и книжка с картинки за оцветяване или пък да си принтирате някакви на листове. Още по-добре е да съчетаете оцветяването с известно време без компютър и телевизия. За да релаксирате напълно, прибавете към тази арт терапия и приятна отпускаща музика и/или ароматизирана свещ с ухание, което харесвате.

Градинарство

Работата в градината е велик лечител на стреса

Работата в градината е велик лечител на стреса

Още един прекрасен начин да фокусирате мислите си върху нещо позитивно и да изтласкате назад в съзнанието си всички изнервящи случки, е отглеждането на растения. Като се има предвид, че и ние, въпреки всичките ни съвременни технологии и изобретения, сме деца на природата, нормално е при досег с нея да се чувстваме добре и „на място“.

Дори и да не сте от най-добрите градинари или да не разбирате нищо от отглеждане на цветя или зеленчуци, заниманието с малките семенца и кълнове ще е достатъчно да насочи мислите ви в градивна и позитивна насока.

Съвет: ако имате възможност да садите и отглеждате растения на открито, а не в саксии у дома, не пропускайте да обърнете внимание на заобикалящата ви среда – цветовете, формите, уханията… Ако нямате дворно място, помислете дали нямате познат, с когото заедно да си направите леха. Приятелството и разговорите за общото хоби ще са още един бонус към градинарството.

Танцуване… все едно никой не гледа

Музиката и танците подобряват настроението

Музиката и танците подобряват настроението

Музиката и танците са добре известни „подобрители“ на настроението. Да прекарате известно време, отдадени на физиологичните и биологичните си потребности, без да се притеснявате какво мислят другите за това, е силно освобождаващо. Да танцувате, както на вас ви харесва, определено ще ви накара да се отпуснете и ще понижи нивата на стресовия хормон кортизол. И естествено ще способства за отделянето на всички онези химически вещества в организма ви, които са отговорни за създаването на доброто настроение.


Съвет: изберете музика от каквато усещате, че имате нужда в момента. Ако сте посърнали, изберете някоя по-динамична и весела.

И не отблъсквайте идеята да си пуснете нежна музика, да си затворите очите, да се отпуснете и да откликнете на ритъма на мелодията с каквито искате танцувални движения. А ако не ви се танцува, достатъчно е просто да си пуснете любима музика и да полежите със затворени очи на дивана.

Чудното растение лавандула ще ви отърве от стреса само с присъствието си!

7 съвети за повече радост и по-малко стрес!

При силен стрес косата побелява преждевременно!

 

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар