Синът ми има само приятелки – трябва ли да се тревожа?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Когато малкото момче играе винаги само с момичета и обожава куклите Барби, това обикновено безпокои родителите. Всъщност най-важното е детето да има свободата да изгради самоличността си в свой ритъм.

Тревогите идват от страха, че на момчето му е трудно да се утвърди сред останалите момчета и може да бъде отхвърлено. Но психолозите твърдят, че самоопределянето като същество от мъжки пол невинаги става веднага. Ня­кои деца са по-изявени със силата и категоричността си, други имат нужда от време.

Семейната среда влияе
Понякога стремежът на едно момче да бъде с моми­четата е просто въпрос на темперамент. Трябва да се отнасяме внимателно към от социалните стереотипи, според които същество от мъжки пол е това, което обича да се бие и да гледа футбол. Има и друг тип момчета, които са по- мечтателни и не харесват агресивните видеоигри. У всяко момче има и „жен­ска“ част, както у момиче­тата има „мъжка“.

Семейната среда оказва влияние върху тези първи тенденции в общуването. Детето се изгражда и само­определя спрямо родител­ските очаквания. Когато родителите прекалено много предпазват децата си от всичко или пък ги при­тискат с категоричните си възгледи, може да се стигне до по-женствено поведение при момчетата. Същото понякога се получава, ако родителите са били разо­чаровани от пода на детето при раждането му.

Нуждата от сигурност
„Той казва, че неговите приятели непрекъснато играят на война, а пък на него му е по-приятно да бъде с момичетата. Сутрин неговите приятелки, представляващи нещо като фен клуб, го чакат с нетърпение в училище. Всяка от тях се надява да му стане гадже“ – разказва майка за сина си.

Момчетата, за които нежността е по-важна от агресията, често изразяват по този начин нуждата си от сигурност и спокойствие. Реакцията на момичетата е разбиране, стремеж към общуване и често говори за подсъзнателно възпроизвеждане на родителската двойка или на двойката брат-сестра. Момчетата, които стават център в една момичешка среда, могат много да спечелят по отно­шение на самочувствието си. Тези, които са по-сра­межливи, добиват  увереност в силите си.

Можете да опитате да развиете интереса на детето към други занима­ния, за да го отклоните от куклите – спорт, музика… Ако все пак това не проме­ня нещата, уверете се, че синът ви не стои встрани от другарите си в училище. Усетите ли, че детето ви е самотно и тъжно, това може да означава, че е от­хвърлено от останалите. В такъв случай без колебание се посъветвайте с психолог.

 

 

Детето – самоуверено по пътя на живота

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар