Да възродим кожата

След зимата е добре да подберем козметика за пролетта с по-висока концентрация на активни вещества. Кремовете, серумите и маските трябва да съдържат двата важни за кожата компоненти – колаген и еластин, които повишават нейната плътност и еластичност, изглаждат бръчките и връщат свежестта й.

Три са основните фактори, които отговарят за младост­та и свежестта на нашата кожа: почистване, релаксация и подхранване.

Почистването
Това е не само първият, но и най-важният здравословен и разкрасителен етап. Уморени от напрегнатия ден, когато копнеем за сън, а сме затрупани с много задължения по подготвяне на вечерята и да обърнем внимание на всеки член от семей­ството, все не ни остава време да се погрижим за себе си. Най-чес­то от това страда нашата кожа, защото пренебрегваме почист­ването й всяка вечер. Понякога го правим механично и набързо, а това е истинско престъпление към кожата на лицето. Трябва старателно да почистим грима и да нанесем на лицето подхран­ващия нощен крем. Дори да не използваме грим, то кожата на лицето ни е замърсена от вредни частици от атмосферата, както и от микроби, които трябва да отстраним вечер.

Запушените пори пречат на кожата да диша и трябва да се почистят. Съществуват изобилие  от козметични продукти за хигиена  на кожата, но и те не решават докрай проблема. Периодично е необходимо да правите и дълбоко почистване на порите.

Възстановяване
За целта могат да се ползват мно­го козметични продукти за ре­лаксация на кожата. Напрежени­ето и стреса лесно се отстраняват с употребата на лосиони, масаж- ни етерични масла и козметични млека.

Аромотерапията с хвойна и лавандула също активира прито­ка на кръв и тонизира кожата.

Подхранване
Серумите и кремовете доставят нужните микроелементи, ензими и витамини на кожата. Нанасянето на крема трябва да става от долу на горе – от деколтето към шията, а от там – към лицето. Правете го с леки кръгови движения, насочени нагоре, като по този начин масажирате ко­жата. Около очите кремът се нанася с леки потупвания с пръстите.

Високо съдържание на витамин С откриваме в доста продукти, защото той активира регенерацията на кожата и спомага за обновление­то на клетките.

С нарастване на възрастта ме­таболизмът се забавя и съответно процесът на клетъчна регенерация е по-бавен. Употребата на добра коз­метика коригира нарушения баланс между отмирането на старите и ско­ростта на деленето на новите клетки. Затова изборът на дневен и нощен крем е от особена важност, защото те стимулират производството на колаген и еластични влакна.

Трябва да припомним, че из­лагането на кожата на директните слънчеви лъчи и ползването на сола­риум състарява кожата. Особено внимателни трябва да бъдат жените със светла кожа и тези, които са минали 35 години. Когато слагат дневен крем и декоративна козмети­ка, винаги трябва да се съобразяват със слънцезащитния фактор, дори и в края на зимата и началото на пролетта.

През март кожата има особена потребност от възстановяване, затова е важно козметичните про­дукти да съдържат антиоксиданти и витамини. Съществен профилак­тичен и терапевтичен ефект върху кожата имат витамините А, С и Е, както и коензимът Q 10. Органи­змът ни набавя витамини А както с храната, така и с крема. Той, освен че разкрасява кожата, нормализира и процеса на обмяна на веществата в организма и спира стареенето на кожата. Отговаря в най-силна степен за процеса на регенерация и изглаж­да мимическите бръчки.

Витамин Е има друга функция – съхранява клетъчната мембрана и я предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Витамин С също има огромно регенериращо въздействие върху нашата кожа, като укрепва стените на съдовете и потиска образуването на свободни радикали и по този начин връща младостта и свежестта на кожата.

Коезимът Q10 вече е задължи­телен в качествените козметични продукти и внася допълнителна жизнена енергия в кожата.

 Топ 10 рецепти за красота

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар