Душ гел или сапун?

Обикновено избираш измиващите продукти за тяло по аромата им. Не, че е грешно да се водиш само по уханията, но доста по-важно е дали те са подходящи за кожата ти. Има ли разлика в продуктите и с какво не трябва да прекаляваш?

Готови за баня!
Няма нищо по-хубаво от тонизиращ душ сутрин и релаксиращ преди лягане, а най-приятната част са аро­матите, на които се наслаждаваш в банята. Понякога обаче прекрасният душ гел може да се превърне в твой враг. Затова преди да решиш дали да използваш душ гел или сапун, трябва да се съобразиш с това кое е подходящо за твоята кожа – дали тя е суха, чувствителна или мазна. Много от измиващите продукти имат еднакъв ефект, независимо под каква форма са – почистват кожата, премахват бактериите, но за съжале­ние заедно с това унищожава хидролипидния слой, който играе ролята на защитна бариера и поддържа кожата естествено мека и хидрати- рана. Премахването му я прави суха и податлива на раздразнения. Реше­нието е да избереш продукт, който хидратира и оставя по кожата нежен филм, който замества и възстановя­ва хидролипидния слой и й създава необходимия комфорт.

В подробности
Според някои сапуните са най-подходящото почистващо средство, но често могат да изсушат кожата и да предизвикат раздразнения. Защо е така? Защото те карат да се чувстваш чиста и свежа, но не хидратират и дори могат да унищо­жат защитната бариера на кожата. Затова най-добре винаги гледай съ­държанието им! Ароматните сапуни и тези направени от луга премахват естествената мазнина, но не я заместват. Ако кожата ти е мазна, това няма да е проблем. В други случаи обаче ще имаш нужда от голяма доза подхранване след баня. Без значение от всички реклами, ко­ито гледаш, не се нуждаеш от много пяна, за да бъде почистена кожата ти. Особено ако твоята е чувстви­телна, избягвай твърде пенливите продукти. Погрешно е да се смята и това, че сапуните изсушават кожата, защото някои от тях са направени именно за суха кожа, а ако се ком­бинират след това и с лосион, няма от какво да се притесняваш.

Няколко съвета:

  • Избирай сапун, който не съдържа луга.
  • Хидратирай кожата си след баня.
  • Не прекалявай с почистването, защото може да предизвикаш излишно омазняване на кожата.
  • Обърни внимание дали продуктът предизвиква зачервяване или сър­беж.
  • Не се къпи с гореща вода, по-скоро с топла.
  • Ако вече си изпробвала няколко продукта, хидратираш кожата след баня с лосион и продължаваш да я усещаш суха, тогава се консултирай с дерматолог и не разчитай само на това да смениш душ гела.

 

 

Успех срещу петната по кожата

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар