Звездите ми го говорят…ще срещнеш висок тъмнокос непознат…

Спомняш ли си фил­ма „Ще срещнеш висок тъмнокос непознат“ отпреди година-две, в който една току-що раз­ведена жена около 60-те лекуваше разбитото си сърце с редовни сеанси при някаква гадателка. Последната така умело я помпаше с обещания за нова любов и щастие в най-скоро време, че гор­ката госпожа загуби вся­ка трезва мисъл и само повтаряше като папагал какво й вещаели звезди­те. Направо да ти скъ­са нервите, но й проща­ваш заради възрастта. Какво правим обаче, когато някоя 30-ина годишна умна и готина жена започне да си тро­ши парите по астроло­зи, гледачки и други съм­нителни персони с крис­тални топки, за да раз­бере кога ще срещне своя висок непознат? В последно време толко­ва приятелки и познати се опитват да надник­нат в бъдещето си по този свръхестествен начин, че се чудя дали това наистина помага, или повече вреди?

ПРЕЗ ЛЯТОТО… ИЛИ НА КУКОВО ЛЯТО?

С моята най-близка приятелка си имаме една игра – всеки път, когато попаднем на някой бомбастичен хороскоп във вестника, си го пращаме като есемес и половин час му правим разбор по телефона, хълцайки от смях. Нелепо или не, това ми вдига тонуса по-добре от сутрешното кафе плюс 5-минутната гимнастика. Така че признавам – астрологията е приятна зараза, срещу която никой не е имунизиран. Някои проверяват прогнозата си всеки ден, други най- малкото знаят всичко за зодията си. Дотук добре, но има и такива, които приемат тези писания и гадания за чиста монета. Хм? Сещам се за много точен пример отпреди няколко седмици. Бях на рожден ден, който дълго ще помня с един от тостовете на рожденичката – 34-годишна журналистка с две магистратури и развиваща се кариера. С усмивка до ушите тя гордо подхвана: „Имам важна новина – появи се мъж на хоризонта! Адвокат е, страшно красив, умен, мил. И направо ще ме обожава.“ Всички избухнаха за около 3 секунди, след което някой плахо повтори: „Ще?!“ Ами, да, щял да я обожава, след като се запознаят през лятото, после щели да се оженят и да се обзаведат с две прелестни дечица и къща в полите на Витоша. „Астрологът ми го каза, не е ли страхотно? Ще се пръсна!“, добави момичето и звучеше напълно сериозно. Е, и аз щях да се пръсна, но не точно от щастие. Бях изумена как може една иначе разумна съвременна жена да се връзва на подобни приказки от 1001 нощ. Може би съм прекалено скептична към хората с „пророческа“ дарба, но на мен това „ще го срещнеш през лятото“ ми звучи като на куково лято! Затова си глътнах шампанското на екс и дръпнах рожденичката настрана да разбера какво изобщо е търсила при астролога. „Отидох при него, защото исках да се уверя, че съм на прав път и любовта е близо – заобяснява ми тя. – И, знаеш ли, чух точно това, от което имах нужда – че скоро ме чака голямо щастие. Сега се чувствам много по-спокойна и доволна от живота си.“ Ясно, тайната е в последното изречение.

АХ, ТАЗИ НЕСИГУРНОСТ!

-Познавам поне още три прекрасни млади момичета като това, които няма-няма и чукат на вратата на някой астролог или гадател, за да се успокоят, че всичко е наред или най- малкото скоро ще бъде. Знам, че това го има, откакто свят светува. И все пак не е ли странно, че и ние, модерните практични госпожици на XXI век, накрая прегръщаме мистичното и търсим отговорите за живота си в зодиака или картите таро? Психологът д-р Брайън Бекьм дава хубаво обяснение на този феномен: „Необвързаните жени днес ходят при разни гадателки, защото искат да вярват в нещо по-голямо от тях самите. И когато животът им не се стича според плановете, те се надяват да надзърнат в бъдещето чрез тези хора.“ Както виждаш, говорим само за жени. Макар че едни от най-търсените астролози, за които съм чувала, са мъже, силният пол се поддава два пъти по-рядко от нас на тези съмнителни вярвания, сочат изследванията. Според тях причината е тази, че жените понасят доста по-трудно несигурността на живота в днешно време. Кризата налива още масло в огъня, защото със затягането на положението имаме все по-голяма нужда някой да ни каже кога най-сетне нещата ще се оправят. И ето го гуруто астролог, който с благи думи ще те убеди, че най-доброто предстои. На йената на един сеанс.

СТРУВА ЛИ СИ ПАРИТЕ?

„Миналата седмица ме заведоха на един страшно добър астролог, каза ми уникални неща, наистина познава! Взе ми 150 лева, но какво толкова – имала съм, дала съм.“ За малко да си изпусна вилицата, когато скъпата ми приятелка И. ме застреля с това число, докато обядвахме в любим тих ресторант през уикенда. Вече почти съм свикнала с нейната слабост към всякакъв вид гадатели, която ескалира страховито през последната година, но не очаквах да поглъща толкова жълтици от касичката й. За бога, знам много по-добри начини да профукаш 150 лева! Но пък нали всеки купува това, от което има нужда, така че, ако пророческите сладки приказки на някакъв „познавач“ я карат да се чувства добре, може би си струват парите. Тук психолозите пак размахват пръст и ни учат, че в труден момент можеш да получиш истински съвет и подкрепа само от някой близък приятел, на когото му пука за теб, а не от някакъв непознат срещу дадена сума. Сигурно е така, но приятелите не владеят тайни техники за познаване цвета на бельото ти, нито могат да те зарибят с вълнуващи предсказания за любовници и къщи с веранди. И подозирам, че именно заради това толкова много жени предпочитат нашите модерни пророчици – защото от тях получават идеалния мехлем за душата. Хващат се за хубавото, което астрологът им „познава“ и предрича, и си тръгват олекнали и заредени с позитивизъм. Мисля си, че точно това купуват с парите си – най-добрия наркотик на света, известен още под името надежда. И трябва да признаем, че за него никоя цена не е прекалено висока.

ПО-ДОБРЕ ИЛЮЗИИ, ОТКОЛКОТО ЛЕКАРСТВА

Точно с тази реплика завърши филмът „Ще срещнеш висок тъм­нокос непознат“ – че е по-добре да живееш с илюзии за любов и къс­мет, които може и да не те споходят, вмес­то да нямаш никакви надежди и да посегнеш към антидепресантите. Така де, може ли някой да бъде щастлив, без да има вяра в бъдещето, пък била тя и фалши­во напомпана? Затова с право всяка жена, коя­то тайничко наднича в неизвестните си бъдни- ни, ще ти каже, че вяр­на или не, скъпоценна­та информация за сре­ща с Принца през лято­то й дава крилаааа. Тази гореща фантазия кара отчаянието да се изпа­ри яко дим и да отстъ­пи място на конструк­тивни мисли. Просто човек, като знае, че ще има хепиенд, се отпус­ка и си живее живота. И с такова позитив­но отношение неминуе­мо му се случват хубави неща, дори да не са точ­но предречените… Но дали наистина е така, или много зависи колко на сериозно приемаш цялата история? Страхувам се, че ако си се вързала здраво на предсказанието, не само няма да си живееш живота, ами ще броиш дните до лятото и по всяка вероятност ще „ослепееш“ за мъжете, които минават пред погледа ти междувременно. Така сама си намаляваш шансовете за любов, пропускайки ценни възможности, обаждат се отново психолозите. Аз нямам медицинско образование, но се сещам за още една опасност, която идва от вкопчването в любовното предсказание. Моя позната очакваше среща с човек, който щял да бъде „много важен“ за нея и щели да „извървят дълъг път заедно“. Скоро след това той се появи – женен с 2 деца. И знаеш ли какво направи тя? Хвърли се презглава в тази афера, вярвайки, че ще бъде нещо специално. Е, не беше. И не завърши добре.

БАЛОН C ХЕЛИЙ

Тук е мястото да дам за последен път думата на споменатия вече д-р Брайън Бекьм. „Жените трябва да разберат, че всичко си зависи от тях. Ако се оставиш в ръцете на гадателките, те ще спират пътя ти към себепознанието, който трябва да извървиш, за да бъдеш щастлива“, казва той. Идеята е сама да решиш какво искаш от живота и да се вглеждаш повече в себе си, а не да слушаш нечий чужд глас, който ти напява: „Ти си такава и такава и ще ти се случи това и това.“

факт, точно тази слад­ка песен на астролога води до пристрастява­не. Той гъделичка само­чувствието ти и те кара да се чувстваш уни­кална. Уверява те колко си готина, като изтък­ва добрите ти стра­ни и смекчава лоши­те. В това време его- то ти се надува като балон с хелий и те обзе­ма еуфория… Да, звучи като идеалната рецеп­та за повдигане на духа в тежък момент. Не е като да отидеш с про­блема си на психоанали­тик и той да ти сто­вари тежката истина, да ти изтъква къде гре­шиш и какво трябва да оправиш в себе си, ако искаш да бъдеш щаст­лива. Но, помисли добре – ако имаш 150 лева, на кого от двамата би ги дала?
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар