4 неща, които лекарите не ти казват в очите!

Може би са твърде любезни. Или пък нямат време. Но много доктори признават, че има важни съвети, които могат да ти дадат… само че често премълчават. А ти заслужаваш да знаеш истината.

Приятел гинеколог ми е признавал, че понякога му се иска направо да раздруса пациентката насреща, за да може тя да се сепне и най- накрая да се замисли за здравето си. Но никога не го е правил. Най-вече защото се притеснява да не обиди младата дама, която обикновено има собствено мнение по въпроса. Донякъде го разбирам. Напоследък доста женски форуми в интернет са заприличали на нещо като другарски съд за медицинската професия. Там „специалистки“ (често със средно образование) дават компетентно мнение и дори разчитат изследвания и поставят диагнози. Същите добре информирани лица с лекота издават присъди и слагат този или онзи лекар в черни списъци, нерядко въз основа на това как въпросният специалист се е държал с тях. Но истината е, че лекарите не са тук, за да ни правят комплименти и да ни потупват по рамото, а за да ни помагат да сме по-здрави. Затова решихме да дадем думата на няколко от утвърдените специалисти в професията, като ги помолихме да напишат откровени писма до пациентките си, използвайки за вдъхновение скорошни свои случаи. На места те звучат малко остро, но не забравяй, че добрият лекар невинаги е усмихнатият доктор, който ти казва, че всичко е наред.

  1. „ЩЕ СЪЖАЛЯВАШ ЗА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ“

СКЪПА МИС „ИСКАМ ВСИЧКИ МЪЖЕ В КРАКАТА СИ“, РОДИТЕЛИТЕ ТИ ТЕ ИЗПРАТИХА ПРИ МЕН, ЗА ДА ТИ ПОМОГНА ДА ПРЕОДОЛЕЕШ ГОЛЯМА ЗАГУБА. НО НЕ СЛЕД ДЪЛГО ТИ МИ СПОДЕЛИ, ЧЕ БАЩА ТИ ЩЕ ТИ ПОДАРИ ЗА 18-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НОВ БЮСТ. ОБСЪДИХМЕ ВЪЗМОЖНИТЕ РИСКОВЕ ОТ ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ, НО ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НЕ МОЖЕХ ДА ПРЕСТАНА ДА СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА „ЗАЩО?“ ЕСТЕСТВЕНИТЕ ТИ ГЪРДИ БЯХА ПРЕКРАСНИ. ИМАМ НЯКОЛКО ПАЦИЕНТКИ С ИМПЛАНТИ И ТЕ НЕВЕДНЪЖ СА МИ РАЗКАЗВАЛИ ЗА КАКВО СЪЖАЛЯВАТ: ЧЕ ЗЪРНАТА ИМ СА ЗАГУБИЛИ ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА СИ И КАК, ВЪПРЕКИ ОБЕЩАНИЯТА НА ХИРУРГА, НЕ СА МОГЛИ ДА КЪРМЯТ ПЪЛНОЦЕННО ДЕЦАТА СИ. МИСЛЕЛИ СА СИ, ЧЕ ТОВА ЩЕ ГИ НАПРАВИ НЕОТРАЗИМИ, НО НЕ СЕ ПОЛУЧИЛО ТОЧНО ТАКА. А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА БЪДЕЩИЯ ТИ СЪПРУГ, ЧОВЕКА, КОГОТО ОЩЕ НЕ СИ СРЕЩНАЛА? НЕ ИСКАШ ЛИ ДА ИМАШ МЪЖ, КОЙТО Е СПОСОБЕН ДА ПРИЕМЕ НЕСЪВЪРШЕНСТВОТО НА ЕСТЕСТВЕНАТА КРАСОТА? СТРАХУВАМ СЕ, ЧЕ ТЪРСИШ ВЪНШНО РЕШЕНИЕ НА СЛОЖЕН ВЪТРЕШЕН ПРОБЛЕМ. МОЛЯ ТЕ ДА РАЗМИСЛИШ.

Психологът

  1. „ЗАСЛУЖАВАШ ПО-ДОБЪР СЕКС“

Скъпа Срамежливке, миналата седмица ти зададох Въпрос, който невинаги гинеколозите повдигат, а трябва: „Как е сексуалният ти живот, има ли някакви проблеми?“ Ти най-напред се притесни, а след това си призна, че понякога те боли. Това е невероятно разпространено оплакване. Чувам го поне по веднъж на ден. И то не означава, че нещо не ти е наред. На жената са й необходими между 20 и 30 минути форплей, за да се постигне максимален комфорт при проникването. И в случая имам предвид действия, които наистина те възбуждат, а не например той да ти мачка гърдите (което си е форплей основно за него). Тогава ти се изчерви до ушите и аз спрях. А исках да добавя, че няма нищо лошо в това да си поискаш по-добър секс. Заслужаваш партньор, на когото му пука за твоето удоволствие. Ако го помолиш да ти обръща повече внимание, това не означава, че си претенциозна кучка. Означава само, че си равноправен участник в прекрасното нещо, наречено удовлетворяващ секс. Може би си мислиш, че на другите момичета не им трябва толкова много време, за да се възбудят. Но грешиш – ти си златният стандарт.

Гинекологът

  1. ЗАСЛУЖАВАШ ПАРТНЬОР, НА КОГОТО МУ ПУКА ЗА ТВОЕТО УДОВОЛСТВИЕ- АКО ГО ПОМОЛИШ ДА ТИ ОБРЪЩА ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ, ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ ПРЕТЕНЦИОЗНА КУЧКА.

„Не си безсмъртна“

СКЪПА Г-ЦЕ СТРАХОТЕН ТЕН, ИСКАШЕ МИ СЕ ДА МОГА ДА ТИ НАБИЯ В ГЛАВАТА КОЛКО УЖАСНО И ОПАСНО НЕЩО Е МЕЛАНОМАТА. ДА, ОПИСАХ ТИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЕРМАТОСКОПИЯТА, БЕЗ ДА СПЕСТЯВАМ НИЩО. ОБЯСНИХ ТИ КАК ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА МАЛЪК МЕЛАНОМ КАТО ТВОЯ – КОЛКОТО МОНЕТА ОТ 10 СТОТИНКИ – Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ РАЗРЕЗ С ГОЛЕМИНАТА НА ЯБЪЛКА. А ПОСЛЕ ТЕ ОПЕРИРАХА, ЗА ДА МАХНАТ ЗЛОКАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗУВАНИЕ ПОД ГЪРДАТА ТИ, СРЯЗВАЙКИ КОЖАТА ПОЧТИ ДО МУСКУЛА И КОСТТА. И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ПЪРВИЯТ ВЪПРОС, КОЙТО МИ ЗАДАДЕ, КОГАТО ДОЙДЕ НА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД В КАБИНЕТА МИ, БЕШЕ КОГА ЩЕ МОЖЕШ ДА ХОДИШ ОТНОВО НА СОЛАРИУМ. НАПРАВО ОСТАНАХ БЕЗ ДУМИ. НО ТОВА, КОЕТО ИСКАХ ДА ТИ КАЖА (НЕ, ДА ИЗКРЕЩЯ) БЕШЕ: „ТИ СИ САМО НА 26 ГОДИНИ! ТОВА МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ. ВИЖДАЛА СЪМ ГО С ОЧИТЕ СИ.“ ЗНАМ КОЛКО БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СЕ ОПИТВАМ ДА ТЕ УБЕДЯ. ТИ СИ КАТО ПУШАЧИТЕ, КОИТО СА ОСОБЕНО ИЗОБРЕТАТЕЛНИ В НАМИРАНЕТО НА АРГУМЕНТИ „ЗА“ ВРЕДНИЯ СИ НАВИК. НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ СЕ ЧУВСТВАШ БЕЗСМЪРТНА. НО СИ ИГРАЕШ НА РУСКА РУЛЕТКА С МНОГО ВИСОК ЗАЛОГ. ВЕЧЕ ЗАГУБИ ВЕДНЪЖ. ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЗА ТЕБ.

Дерматологът

  1. „ОТ СТРЕС МОЗЪКЪТ ТИ Е ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ СМАЛЯВА“

Скъпа Труженичке на работния фронт, когато gouge при мен, внимателно ти обясних, че дори с лекарства постоянните ти главоболия няма да спрат, докато не намалиш нивата на стрес. Исках просто да ти кажа „Разпусни малко“. Имаш работа на пълно работно време и още една почасова, за да можете с гаджето ти да си купите апартамента, за който мечтаете. Освен това ходиш на квалификационни курсове. Не можеш да спиш и си нещастна. Стресът при теб е образувал болка, която е толкова силна, че те е навела на мисълта за някакъв по-сериозен здравен проблем. Не се притеснявай, нямаш мозъчен тумор. Но трябва да промениш нещо. Защото с времето напрежението и липсата на сън буквално свиват тази част от мозъка ти, която е отговорна за паметта. Така че не само те боли, но не можеш да мислиш ясно и започваш да забравяш. Преди да поемеш следващата задача, задай си въпроса: „Защо го правя?“. И ако не става въпрос за нещо приятно или наистина много важно за успеха ти, пасувай. Светът ще продължи да се върти. Чак когато осъзнаеш това, ще можем да поговорим и за добрите новини, като например за факта, че процесът, който описах по-горе, е обратим. Мозъкът ти е орган точно като сърцето. Грижи се за него.

Неврологът

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар