Защо отваряме хладилника дори и когато не сме гладни

промоции

Това са много важни причини, за които може би и не подозирате, способни да провалят най-сериозното ви намерение да спазвате някаква диета, колкото и добра да е тя.

Отслабване

Отслабване

Научете се да ги разпознавате, за да можете да държите под контрол процеса на вталяване и да разберете защо отваряте хладилника дори и когато не сте гладни.

Не си доспивате

Не можете да контролирате теглото си, ако не си доспивате. Научни изследвания са доказали, че при недоспиване и умора се понижава нивото на лептина – специален белтък, който регулира апетита, а оттам и теглото ни. Това означава, че ако редовно се лишаваме от сън, чувството на глад се усилва. Повишава се и нивото на хормона кортизон, а като следствие на това се увеличава потребността на организма от въглехидрати. И естествено това ни гарантира неизбежно напълняване.

Храната не ви засища

Повечето жени имат потребност от около 1,5 кг храна дневно, за да се заситят. Ако хапваме по-малко, постоянно ще ни се иска да изядем още нещо. За да не чувствате глад и за да не пълнеете, трябва да включите в менюто си храна, богата на целулоза и вода, но съдържаща малко калории (много плодове и зеленчуци). Грейпфрутът например се състои от 90% вода и съдържа всичко на всичко 78 ккал. Богатата на целулоза храна не само има по-голям обем, но и се смила по-бавно, като ни гарантира по-дълго време чувство за ситост.


Чиниите, които ползвате, са прекалено големи

Колкото е по-голяма чинията, която ползваме, толкова повече храна си сипваме. Човешкото око е ненаситно и без да забележим, ние пълним все повече и повече чинията си. Изяждаме всичко, дори и храната да не е съвсем по нашия вкус. Погледнете по-сериозно на размера на порцията и никога не препълвайте чинията с храна. Яжте колкото се може по-бавно, слагайте в устата си малки хапки и дъвчете дълго. Знайте, че чувството за ситост идва след известно време, необходимо на стомаха да сигнализира на мозъка, че е поел достатъчно храна. Едва тогава мозъкът ще даде команда да преустановите храненето.

Привикнали сме към бедна на въглехидрати диета

Не бива да забравяме, че ако изключим въглехидратите от диетата си, това неусетно ще ни накара да поемаме по-голямо количество храна. Специалистите по хранене са установили, че тези, които се лишават от въглехидратите по време на обяда си, са склонни да компенсират недостига им с допълнителна храна по-късно през деня. Ако си осигурявате известно количество въглехидрати през деня, те ще ви помогнат да поддържате постоянно нивото на серотонина в мозъка, който влияе върху апетита. Недостигът на въглехидрати ще изостри още повече глада ви.

Освен това бедната на въглехидрати храна невинаги е синоним на нискокалорийна диета, тъй като много продукти, бедни на въглехидрати, са богати на мазнини. Въглехидратите например са „добри“ и „лоши“ (плодове, зеленчуци и съответно сладкиши, хляб, шоколад). Същото се отнася и за мазнините. Затова трябва да се стараем да си съставим правилно балансирана диета.

Внимавайте с шоколада

Специалистите са установили, че хората, които си хапват шоколад на гладен стомах, са по-склонни да развият зависимост от него (за съжаление чувството на глад подобрява вкусовите качества на всяка висококалорична храна, затова ни се иска да изядем повече от нея). Това съвсем не означава, че трябва да изключите шоколада напълно от менюто си, просто го оставете за десерт. Ако го изядете 15-30 минути след ядене, едва ли по-късно ще ви се прииска пак.

Не яжте пред телевизора

Ако имате навик да се храните, докато гледате новините, рискувате два пъти. На първо място мозъкът ви ще започне да свързва телевизията с яденето и ще изпитвате глад, щом седнете пред синия екран. А на второ – докато мозъкът ви е зает с това, което се разиграва на екрана, той не следи процеса на засищане. Условните рефлекси за съжаление се изработват доста бързо. Старайте се да се храните на едно и също място и не се разсейвате с други занимания, докато ядете. Всяко отклоняване на вниманието неизбежно ще ви накара да преядете и да консумирате неподходящи продукти.

Контролирайте апетита си, докато се храните

Целулозата помага да се почувствате сити, въпреки че съдържанието на калории в нея не е високо. Увеличете количеството на салатата в менюто си и хапвайте преди основното ястие. Добре е да започнем обяда или вечерята си с 1-2 ябълки. Те ще ни освежат и ще притъпят апетита ни. Богати на витамини и на пектин, те ще намалят и нивото на холестерола в кръвта.

Добавете малко лют пипер или люти чдшки

Чушките и пиперът могат да убиват апетита. Причината се крие в капсаицина – вещество, което се съдържа в червените, жълтите и зелените чушки. Изследвания на животни в Канада са показали, че той наистина потиска апетита и дори помага по-бързо да се изгорят излишните калории. Друго изследване пък е доказало, че хора, които хапват на закуска червени чушки, изяждат по-малко количество храна. Ако те присъстват в менюто за целия ден, участниците в експеримента се задоволяват с 1000 калории по-малко, отколкото обикновено.

Хромът намалява усещането за глад

Микроелементът хром улеснява свалянето на килограми. Той намалява отлагането на мазнини, увеличава мускулната маса и подобрява контрола на глюкозата в кръвта, което пък намалява чувството за глад. Хром може да си набавите от жълтъка, малца, мултивитамините и хранителните добавки. Препоръчваната дневна доза е 200 микрограма.

Водата – най-нискокалоричната напитка

Трябва да запомните, че ако изпивате 6-8 чаши вода дневно, те ще ви помогнат да отмиете токсините от тялото си и да притъпите глада, без да поемате излишни калории. Важно е да се откажете от висококалоричните напитки и да свикнете да пиете повече вода. Хората често пренебрегват калориите, които поемат с безалкохолните напитки или с бирата.

Три диети от Швейцария – изпробвано ефективни!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар