9 лесни стъпки за 9 месеца без болка

Всички органи в тялото ти работят с повишено натоварване, за да осигурят правилното развитие на бебето. А резултатът за теб често е силен дискомфорт.

Причина – следствие
Още от 9-10-ата седмица вероятно си усетила дискомфорт в гърба и кръста. При­чините за тези усещания са няколко: на първо място – бурните хормонални проме­ни. Засилва се отделянето на прогестерон (хормона, отговорен за безпроблемното протичане на бременността). За сметка на неговото ак­тивно отделяне се подобрява кръвообращението в тялото ти, в резултат на което пък се получава малък оток в об­ластта на корените на гръб­начния канал на гръбначния мозък. Това от своя страна предизвиква болка. Освен това с напредването на бременността се усилва на­прежението върху маточните връзки (еластични връзки, които придържат матката и й придават подвижност, без да позволяват да се смъкне във влагалището), а това про­вокира болки в гръбнака и кръста. А с нарастването на плода центърът на тежестта на тялото се променя и рав­новесието се нарушава. Ко­ремчето ти наедрява, изпъчва се гордо напред, но пък под натиска му гръбнакът се из­вива, а мускулите в долната част на гърба се напрягат повече от обикновено, което логично води до болезнените усещания.

С мисъл за гръбнака
Тези напътствия са подхо­дящи за жените, за които болките в гърба са актуален въпрос, както и за тези, кои­то още не са се сблъскали с проблема.

1. Контролирай теглото си по време на бременността (не да гладуваш, разбира се, но да се съобразяваш как­во слагаш в устата си) – повечето килограми нато­варват гръбнака, а не пра­вят бебето ти по-здраво.

2. Следи в организма ти да постъпва достатъч­но количество калций. Можеш да си набавиш важния елемент чрез продуктите, в които той присъст­ва солидно – извара, мляко, риба, месо, орехи, зеленчу­ци…

3. Добре е след 20-ата седми­ца на бременността да носиш бандаж, който намалява на­товарването върху гръбнака и придържа коремчето.

4. Старай се да седиш правилно! Сядай на стол, чиято облегалка е добра опора за гръбнака. Докато си почиваш на дивана, подпирай кръста си с възглавница, а в спалня­та най-добре е матракът да е ортопедичен.

5. Не кръстосвай крак върху крак. Това не само нарушава кръвообращението, но и пре­дизвиква голямо натоварване върху гръбнака.

6. Не се заседявай. Прекалено дългото седене също може да бъде вредно. Препоръчи­телно е да седиш не повече от час, а след това е хубаво да се раздвижиш.

7. Избягвай също да стоиш дълго време права. Ако все пак това се налага, сгъни за известно време единия крак в коляното, а при възможност дори го подпри на ни­ска табуретка.

8. Плувай! Това ще осигури на мускулите ти необходимото на­товарване и в същото време ще помогне на организма да се от­пусне.

9. Прекарвай повече време на чист въздух.

Внимавай за…
Ако болките в гърба са прекалено силни, задължително уве­доми наблюдаващия те лекар. Причина за неприятните усещания може да бъде не само пре­комерното натоварване на гръбначния стълб, но и па­тология на бъбреците или на други вътрешни органи.

Нужно е да знаеш…
Проблеми с опорно-двигател­ния апарат (сколиоза – изкривяване на гръбначния стълб остеохондроза – разрушаване на междупрешленните диско­ве, най-често в шиината и кръстната част на гръбначния стълб, и др.) усилват болката в гърба на бременната.

 

Най-добрите начини за заспиване по време на бременност

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар