25 начина да харчим по-малко

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Не е лесно да удържим на съблазните, които ни предлага нашето консуматорско общество. Непрекъснато трябва да балансираме между необходимите разходи, ежедневните нужди и това, което душата ни иска. Ето как не надхвърляте своя бюджет.

1. Правете списък
Напишете точно какво се нуждаете в дома си, преди да идете на пазар, и не нарушавайте списъка, като добавяте други стоки. Това е единственият начин да не купувате излишни неща. Не забравяйте: малките отклонения правят големите сметки.

2. Сравнете цените
Внимавайте за какво количество е цената – за килограм или за по-малък грамаж. Сравнете дали качеството отговаря на посоче­ната сума.

3. Избегнете оскъпяването
Цената зависи от това, дали стоката е маркова, дали купувате от производителя, или от директен представител. Купувайте продукти, за чието качество сте сигурни, но търсете фирмения магазин, защото чрез посред­ник цената е с 10-20% по-висока. Големите вериги магазини пускат под своята марка много продукти потребление, чиито цени често са с 50% по-ниски от конкурент­ните. Цената пада не за сметка на качесвото, а на това, че крупните търговци предлагат продукцията си в голямо количество и я про­дават директно на клиентите, без посредници и други разходи.

НАПРАВЕТЕ ОЩЕ ИКОНОМИИ

4. Не купувайте в аванс
Понякога, за да използвате намалението при купуване на няколко бройки от дадена стока, влагате парите си в нещо, което не е за момента. Случва се да  забравите за покупката и тя да престои повече, а после да я изхвърлите, защото е залежала. Понякога е пo-добре да купите по-голяма разфасовка, отколкото повече бройки в по-малки количества.

5. Не се подвеждайте
Бъдете внимателни с промоциите! 20% повече кафе, 50 грама в плюс паста за зъби… Купувате, без да се замисляте, че икономисвате някоя и друга стотинка, но може би този продукт не е най-добрият и най-изгод­ният. А дали изобщо имате потребност от него сега?

6. Внимавай­те с промоциите
Пресметнете дали цената не е подвеждаща и не е за по-малък грамаж.

7. Не купувайте повече, за да го­ните точки
Много магазини организират игри, като стимулират консумацията чрез събиране на точки, срещу които получавате подарък. Увлечени, вие засилвате потреблението и харчите повече пари. Готови сте да купите какво ли не, за да достигнете нужната сума. Няма нищо лошо в това да събирате точки, но не правете преразходи и безсмислени покупки с тази цел.

8. Избягвай челни­те стелажи
На стратегическите места продавачите поставят важните за тях, а не за вас, стоки. На нивото на очите и на ръцете винаги се слагат по-скъпите продукти, кои­то (забързани или защото ги виждаме) купуваме най-чес­то. С доста по-ниски цени са продуктите, сложени по- високо, по-ниско или в някое ъгълче, където трудно ще ги забележите.

9. Купувайте базови продукти
Ако купите продуктите и сами сготвите ястието, то ще ви излезе по-евтино, отколкото ако купите замразени, пакетирани или консервирани храни или полу­фабрикати, или пък готвени ястия.

10. Правете компромиси
Когато избирате стоки за почистване на дома, които ползвате постоянно, може­те да купувате по-евтини и изпитани продукти, а не само Маркови, които се рекламират в момента. За­ложете на практичността и по-добрата цена при еднак­ви други характеристики.

ПЛАЩАНЕ В БРОЙ ИЛИ ПО БАНКОВ ПЪТ

11. Направете спестявания
Заделяйте настрана пари, защото е възможно след време да нямате същите доходи като сега. Правете спестявания от дребните неща. Можете да замените таксито с маршрутка, да не пазарувате в близкия по- скъп магазин, а да отидете в по-далечния и по-евтин.

12. Ограничете сметките
Слагайте лимит на сметките за телефон. Така ще ограничите разговорите в разумния минимум.

13. Не подписвайте дългосрочни договори
Телефон, сателитна телевизия, интернет – винаги предпочитайте кратко¬срочния абонамент. Като изтече срокът, можете да го продължите лесно, но имате и опцията да смените доставчика или договора с по-добър.

ПРАВЕТЕ ИКОНОМИИ

14. Ограничете огромните разходи
Разпределете ги в повече вноски, което няма да удари върху текущия бюджет..

15. Възползвайте се от банковия кредит
Банките ви дават тази възможност – използвайте я, за да разпределяте правилно бюджета си!

16. Не допускайте наказателни лихви
Те могат значително да увеличат вашите плащания. Затова внимавайте и не просрочвайте сметките.

НЕ БЪДЕТЕ НЕМАРЛИВИ КЪМ ПЛАЩАНИЯТА

17. Внимавайте с разсрочените вноски
Не винаги е за предпочитане да изплащате дадена стока много месеци. Преценете дали да го направите, защото когато платите веднага една вещ, тя струва по-евтино, отколкото ако сумата е раздробена на повече вноски.

18. Връщайте кредите
Възможно най-бързо покривайте преразходите и лихвите, защото наказателните плащания ще ви излязат солени. Когато сте купили дом с кредит и кола на лизинг, бъдете стриктни платци.

ПАЗАРУВАЙТЕ ПО-РЯДКО

19. Използвайте намаленията
Не е нужно да пазарувате ви­наги точно в момента, когато цените са завишени, защото стоката е модна, нова – хит за сезона. След месец-два ще е наполовина или поне с 10-20% по-евтина.

20. Купувайте енергоспестяващи продукти
Всеки ден, без да забелязвате, ще правите икономии и това няма да наруши вашия комфорт.

21. Не бързайте
Когато трябва да купите техника, най- добре е да обиколите повече магазини и да изчакате. Моделите, които този месец са с високи цени, скоро ще са по-евтини, защото излиза следващ модел. Гледайте параметрите и потърсете съвет от специалист.

22. Искайте отстъпка от цената
Предстои да инвестирате в покупка на дом, кола или скъпа техника. При значими покупки винаги можете да опитате да редуцирате цената… В стремежа да реализира сделката, продавачът винаги е склонен да намали цената поне с 5-10 %.

23. Купувайте трайни стоки
Нужно ли е да променяте непрестанно старата техника с нова, за да сте в крак с новите тенденции? Ако подхождате така, винаги ще харчите, защото на полугодие следва следващото поколение модели.

24. Бъдете практични
Когато купувате стоки за бита, помислете за функционалността. Ако пералнята има освен центрофуга, и сушилня. Ще спестите разходите и мястото за още един уред. Предпочетете електроуреда с по-висока търговска цена, ако е енергоспестяващ. С времето ще оцените правилността на избора, защото ще намали месечните ви сметки за ток и вода.

25. Помислете за разходите след това
Купувате играчка или принтер, без да внимавате за това колко пари трябва да хвърлите впоследствие за консумативи. Оказва се, че през месец-два плащате цялата цена на продукта, за да го поддържате в действие. Трябвало е да помислите авансово и да купите друг модел, който не изисква постоянни инвестиции за работата си. При всяка покупка не гледайте само цената, но и качеството и детайлите.

 

И още съвети как да пестиш харчейки?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар