Три много ефикасни и бързи начини на готвене

Повечето храни могат да се сготвят по тези различни начини – пържени, в оребрен тиган или в плик.

В оребрен тиган

Оребрен тиган

Оребрен тиган

При този начин на готвене, оребрен чугунен тиган се поставя върху силно сгорещен котлон, за да се обгори храната много бързо отвън. Готвенето е бързо и здравословно, тъй като използва по-малко мазнина от пърженето. Печенето в оребрен тиган е идеално за тънки резени месо, като котлети, стекове и птичи гръдни филета, както и за риба и дебели резени тиквички, патладжани и други летни зеленчуци. Така може да приготвите дори сирене халуми, което запазва формата си и има отличен вкус.

Когато купувате оребрен тиган, го изберете с дълбок релеф, така че храната да не стои потопена в мазнината при готвене. Винаги сгорещявайте тигана много силно, преди да сложите вътре храната, защото иначе тя ще залепне. За да разберете дали температурата е достатъчно висока, поръсете няколко капки вода върху загрятата повърхност-трябва да изцвърчат и да се изпарят моментално. Намажете леко храната (не тигана) с мазнина. Ако е била маринована, отцедете излишната течност. Изпечете я от едната страна, след което я обърнете. Не обръщайте храната твърде бързо, защото ще залепне – тя ще се отдели естествено от повърхността, когато се овъгли. За да се получат кръстосани линии, завъртете веднъж на 90 градуса, докато печете. Ако разполагате с време, оставете месото в покой, покрито върху затоплена чиния за 3-4 минути, преди да сервирате, това дава време на мускулните влакна да се „отпуснат“ и сокът да се разпредели равномерно.

Пържене (с разбъркване)

Пържене в тиган уок

Пържене в тиган уок

Крехките меса и птици са идеални за пържене, както и рибите и морските дарове с твърдо месо, зеленчуците, оризът и далекоизточните спагети. Тъй като времето за готвене е много малко, вкусът, цветът и хранителните вещества се запазват. Мазнината, която се използва, също е много малко, което прави ястията наистина здравословни.


Трябва да използвате мазнина, която издържа на висока температура. Добър избор е слънчогледовото олио, често препоръчвано за китайска кухня, но царевичното, рапичното или слънчогледово също са подходящи. Не хабете висококачествен зехтин за пържене, защото има ниска точка на димене и ще изгори. По същата причина сусамовото олио може да се сипе върху пържените ястия към края на готвенето, но не бива да се използва от началото.

Пригответе всички продукти, преди да започнете да готвите. Ако имате време, първо мариновайте месото за около 30 минути, за да стане по-крехко. Използвайте уок или голям дълбок тиган и го загрейте до много висока температура, преди да добавите олиото, за да сте сигурни в равномерното загряване. Добавете 1 -2 супени лъжици мазнина и я разлейте върху дъното. Когато се сгорещи, ще започне да цвърчи. Може да пръска, затова използвайте дълга шпатула за разбъркване.

Когато добавите продуктите, започнете с онези, които изискват най-дълго време за обработка, като моркови, а най-крехките, като соеви кълнове, добавете накрая. Бъркайте през цялото време.

Готвене в плик

Може да опаковате продуктите за сладки или солени ястия във фолио, пергаментова хартия или хартия за печене, след което да ги сготвите в микровълновата печка, фурната или в паровар, като по този начин запазите вкуса и всички хранителни съставки в плика. Това е добър начин за готвене на риба или крехки меса, които иначе изсъхват под горещината във фурната или се разпадат в грила. Сервирането на отделните порции, все още опаковани в плика, е интересен начин на поднасяне на храната.

Това са най-полезните билкови растения за готвене!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар