Секс-въпросите, които се притесняваш да зададеш

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Чудила ли си се някога, кое между чаршафите е „нормално“ и кое – не? Е, не си сама. Обърнахме се към специалисти, след като анализирахме най-честите сексуални тревоги при жените и най-вече въпросите, свързани с тях.

Става ти скучно


Понякога, когато правим секс с мъжа ми, изведнъж губя възбуда и интерес към продължаване на по­ловия акт. Искам той да се чувства добре и да успее да свърши, но чувството, което изпитвам е наисти­на неприятно и мъчително и предпочитам да спрем. Защо се случва това? Нор­мално ли е?“

Недей да се тревожиш – това най-вероятно не е свързано със сексуална дисфункция на организма. Такива неща могат да се случат в една по-дълга връзка. Като начало се опитай да установиш дали има някоя конкретна при­чина или действие, което те кара да загубиш инте­рес. Или по-скоро, кои са моментите в секса между вас, когато това не ти се е случвало. Когато позна­ваш добре тялото си и ко­муникираш с партньора си по отношение на нуждите и желанията ти в леглото, нещата са поправими. А какво да правиш в момен­тите, в които ти се случи да загубиш интерес? Просто му сподели какво ти се иска – да бъдеш или да не бъдеш докосвана например. Може да поискаш просто да прекъснете секса и да се погушкате. Разбира се, ако неприятното чувство се по­явява прекалено често или дори при всеки контакт, трябва да потърсите помощ от специалист-сексолог.

Плачеш
Често след секс съм много емоционална и се случва просто да се разплача без причина. На какво се дължи това?“

Това е абсолютно нор­мално! По време на сексу­алното общуване, хормони­те в тялото бушуват. Всяка жена преживява по разли­чен начин удоволствието от правенето на любов. А и докато при мъжете след секс обикновено настъпва пълно отпускане, при же­ните положението е малко по-различно. Въпросите в главата ти може да са най- различни: „Дали любовта ни е така силна, както пре­ди?“, „Ще имам ли някога бебе?“, „Мога ли да кажа, че съм доволна от сексу­алния си живот и от брака изобщо?“ и т.н. Всички тези въпроси могат да те афектират. От друга стра­на, отделените в мозъка ти по време на секс хормони окситоцин и допамин имат способността да влияят силно на емоциите ти.

Притеснена си


Понякога имам чувство­то, че вагиналният ми аромат е прекалено силен и натрапчив, въпреки че резултатите от изследванията не показват никакви  отклонения. Трябва ли да ce притеснявам?“

Най-вероятно нямаш причина, особено ако и изследванията ти са наред. Много жени се притесняват прекалено много по този въпрос и се фокусират върху аромата на вагината си повече, отколкото техният партньор. Всъщност, пове­чето жени, които са убедени, че ароматът на интимните им части е прекалено силен и дори отблъскващ, често с изненада разбират от любимия си, че това е нещото, което истински го подлудява по време на любовната игра и половия акт. Причината често е, че социалните и културните норми правят лоша услуга на жените, карайки ги да се притесняват от естествени­те си аромати и да търсят средства да ги потискат и прикриват. Ароматите са ключов фактор в привлича­нето, както между живот­ните, така и между хората. „Блокирането“ им не вина­ги носи добър резултат.

Кървиш
Понякога след секс ми се появява кървене. Съвсем малко е, но все пак – кърве­не. Нормално ли е това?“

Имаш ли проблем с кър­вене след сексуален кон­такт, най-добре е веднага да се обърнеш към лекар. Това често може да бъде сигнал за болестно състоя­ние – най-често инфекция или полипи по шийката на матката, но в някои случаи за съжаление може да става въпрос и за нещо много по-сериозно. Недей обаче да изпадаш в пани­ка – понякога кървенето не е свързано с неприятности. Случва се да се появи при бременни жени или при тийнейджърки като резул­тат от нормални промени в шийката на матката. Но все пак в заключение – има ли кървене след секс, консултацията с доктор не трябва да се отлага.

Боли те


Притеснява ме фактът, че често изпитвам болка по време на проникване, а и след това, по време на секса. Не е силна, но не е и много приятна. Чудя се – изключение ли съм или и други жени изпитват същото?“

Добрата нови­на – не си само ти. Мно­го жени изпитват болка по време на секс – често това зависи от партньо­ра, от позата, както и от периода на менструалния цикъл, в който се нами­рат. Леки болки в дадени пози могат да се прием­ат за нормални, но ако те се усилват и стават по-чести и по-неприятни, трябва да отидеш на ле­кар. Не се колебай, ако тези болки са придруже­ни и от общ вагинален дискомфорт, проблеми при уриниране, остри менструални болки.

Получаваш спазми
Нормално ли е да из­питвам спазми в облас­тта на матката след половия акт, в моменти, когато не очаквам ско­рошна менструация?“

Да. Особено ако стената на матката е била докосвана или стимулирана по време на половия акт, било с пенис, ръка или някаква секс-играчка. Описани­ят симптом обаче може понякога да е свързан с проблеми с пикоч­ния мехур и пикочните пътища. Ако след секс, при посещение на тоа­летната по малка нужда, чувството изчезне, няма нищо притеснително.

Забележиш ли обаче, че се появява все по-упори­то и често, добре е да се консултираш със специ­алист.

Неприятна ситуа­ция


Понякога се случва да изпускам газове по време на секс, което ме кара да се чувствам изключително неудобно и дори е в състояние да ми развали удоволст­вието от половия акт. Защо се случва?“

Това е нормално и естествено. Случва се на много хора. Женските полови и репродуктивни органи – вагина, яйчни­ци и матка – са разпо­ложени много близо до дебелото черво. По време на полов контакт, всяка стимулация на женските органи може да се отрази и на дебе­лото черво, притискайки го, като по този начин го кара да изпуска газове. Понякога може да се наблюдава изпус­кане на газове и при оргазъм, благодарение на отпускането на мус­кулите в седалищната област. Притеснително? Може би, но е успокои­телно да знаеш, че не се случва само на теб.

 

Всичко, което вие не знаете за вашите Ladyparts … но трябва!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар