Да живеем бавно е полезно!

Светът днес върви бързо, много бързо. За да не повлече и вас във вихъра си, научете се сами да забавяте ри­тъма. Започнете още сега с нашите лесни съвети.

Отделете време за децата

Разбира се, че това не е лесно при многобройните профе­сионални и домашни задъл­жения. Но посвещаването на децата носи голямо удовлет­ворение и внася спокойствие в ежедневието. Водете ги на училище винаги, когато е възможно, изслуш­вайте ги, наблюдавайте ги, смейте се с тях. Когато сядате всички на масата, изключвай­те телевизора.

Научете се да отказвате

За да забавите темпото, трябва да можете да казвате и „не“. Например опитайте да прекарате известно вре¬ме без мобилен телефон, не влизайте във фейсбук, не включвайте телевизора, не взимайте работа за уикенда, отказвайте задачи, които са неизпълними поради кратките срокове, отложете обществените си ангажименти. Вземете контрола над живота си в свои ръце – само вие знаете какво искате и какво не искате, просто го кажете на висок глас. Ограничете излизанията с приятели и не допускайте те да нарушават интимните ви отношения. Можете дори да помислите да промените изцяло живота си, като започнете от смяна на работата. Такова решение не е лесно, разбира се, особено от финансова гледна точка, то трябва да е напълно лично и осъзнато. Какво печелим, ако предпочетем по-лека и приятна работа за по-малко пари? Повече време за личен живот, за любими занимания, за бездействие… Ако това все пак ви се струва неосъществимо, помислете как да съчетаете нещата, така че да не се лишавате от нищо – винаги има решение.

Направете кратка следобедна почивка

ТОЗИ спокоен следобеден момент е невероятно възстановяващ. Кратката сиеста е нещо като спиране на времето. Можете да я правите и на работното място. Доказа-но е, че стресираният човек е по-малко продуктивен. След малка почивка силите ви се удвояват и съзнанието става по-бистро. Неслучайно много предприятия в САЩ предоставят на служителите си помещение за отдих с масажисти и учители по медитация и дори ги задължават да съчетават професионалната работа с творчески занимания. Резултатите са изключително позитивни за работната атмосфера, производителността и самочувствието на работещите.

Ако за вас следобедната почивка е невъзможна през седмицата, възползвайте се от нея през уикенда.

По-бавно е по-хубаво!

Забавете „топката“, за да бъдете по-щастливи и по-здрави. Признайте си, че често си казвате: „Време е да спра този галоп!“. Колко пъти обаче сте обмисляли наистина сериозно въпроса? Щом вече сте почувствали тази нужда, първата крачка е направена. За да продължите, трябва да си направите списък на важните неща и да забравите за незначителните, които само крадат от времето ви. Изберете качеството пред количеството. Да забавиш ритъма означава да се впишеш в пространството и времето. Обърнете се към природата – отидете в близкия парк или в планинска гора. В такава среда мислите се избистрят, съзнанието подсказва най-добрите идеи.

Медитирайте

Каквото и да е всекидневието ви, можете да намерите моменти за релаксация и медитация. Няколко дълбоки вдишвания са достатъчни, за да се изплъзнете умствено от напрежението. Използвайте техники, познати от йога и чи гонг. Благодарение на тях ще забавите темпото по-лесно. Медитацията подобрява здравето по един феноменален начин, като води до по-малко стрес и по-добър сън.

Избавете се от градския трафик

Понякога не е нужно да използвате колата, за да отидете на сравнително близко разстояние. Помислете си само за големите сутрешни и вечерни задръствания. Опитайте пеша! Дори да ви е необичайно в началото, бързо ще усетите предимствата – безплатен спорт, време за приятни мисли в ритъм с крачката, спестявания от разходите за бензин, освежаване преди и след работния ден.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар