Вечно намусения тийнейджър!

По лицето му никога не се изписва усмивка, настроението му постоянно е гробовно… Защо е такъв? Как да го изкараме от мрачната му изолация?

Нуждае се от уединение
Това ново поведение възниква през пубертета, когато тялото започва да се променя. По време на тази тревожна трансформация, подрастващите имат нужда да се изолират, за да се пред­пазят и избегнат прекалената близост с родителите. „Бившите деца“ сега осъзнават, че са други, но нещата са толкова необясними, че те предпочи­тат да си мълчат. Това мълчание може да ги натъжи, а родителите погрешно да приемат, че децата им са сърдити.

Дистанцирането му показва, че е пораснал
Външните признаци на лошо настрое­ние са израз на известно вътрешно без­редие и в същото време – послание към родителите. Тийнейджърите упорито демонстрират вяло поведение вкъщи, което означава: „Няма да ви се дам, аз не съм и никога няма да бъда като вас!“ И как наистина младият човек може да успее да се откъсне от родителите, за да поеме по свой път, ако не реши, че те са напълно безинтересни?

Избягваме директните въпроси
По-добре не задавайте въпроси на намусения младеж за мрачното му настроение, защото той ще приеме това като морален тормоз. Ако обаче въобще не се интересувате, ще стане по-лошо, защото ще се почувства от­хвърлен и необичан. Това е големият парадокс на тийнейджърите, които хем не искат, хем искат да бъдат раз­брани. Най-добре е с тях да се говори за всичко друго, с изключение на неприятното им поведение. Никакви прекалено лични въпроси, а обикно­вени разговори за всекидневието или по теми от общосемейно значение. Ако днес ви отговарят едносрично, утре ще бъде друго – подрастващи­те са подвластни на чести смени на настроението.

Може ли с хумора да разведрите атмосферата?
Според психолозите при  такива обстоятелства хуморът всъщност е неподходящ. Има голяма вероятност  младежите да приемат шегите за агресивно отношение към тях или, което е  още по-лошо, за подигравка. Освен това хуморът често се използва за създаване на близост и съучастничество, а точно от това бягат тийнейджърите, защото ги връща в детството.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар