4 вредни офис навика, които да изкорениш още сега!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Имаш тоооолкова много работа, че редовно седиш с вилица пред монитора и отказваш да пуснеш бюрото, дори да си на антибиотици? Изненада, това не те прави образцов служител, а просто човек, който рискува здравето си, показват последните проучвания на офисната култура. Време е да кажеш „стоп“ и да се отървеш от злото още утре. И много те молим, нека това не е поредното новогодишно обещание, което няма да спазиш!

Обяд за четирима – ТИ, КОМПЮТЪРА, МИШКАТА И ЧИНИЯТА
Да не забравяме и трохите, които рано или късно започват да хрупат между копчетата на клавиатурата. А в началото всичко е така невинно: в един напечен момент решаваш, че нямаш време за хапване в близкия ресторант и поръчваш първия си сандвич за офиса. Докато се обърнеш, вече си пристрастена към обяда, който ти идва сам на крака. Така де, приказката за Мохамед и планината е по действителен случай. Замисляла ли си се обаче какво си причиняваш с този мързел? Скорошно изследване на университета в Бристол показва, че хората, които се хранят на бюрото си, приемат 125 калории повече през деня, в сравнение с тези, които обядват върху покривка. Докторите обясняват, че ако хапваме, докато работим, не регистрираме храната и все едно не сме яли. Точно така – умът забравя какво е правила устата! Затова после посягаме към солетките, вафлите, знаеш…

Как да се измъкнеш от затворения кръг?
Спри да мислиш, че обядът навън е загу­ба на безценно бреме. Имаш обед­на почивка, която не се казва така, за да ходиш в това време да си платиш тока. Ако пък си чак тол­кова заета, отдели 15 минути да си изядеш сандвича като нормален човек, далеч от монитори и теле­фони. Още не си убедена? Чуй това – върху бюрото ти има 400 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния! И е 4 пъти по- мръсно от това на колегата мъж. Главно защото ядеш върху него. Тоест ядеше досега…

Хей, вижте ме – МОГА ЦЯЛ ДЕН ДА НЕ СТАВАМ ОТ СТОЛА СИ!
Голямо постижение, няма що! Също като онова „ехо, мога да карам без ръце“, след което се събуждаш в болницата с тръбички по тялото. Добре, не е същото и боли по-малко, но да стоиш като залепена с „Капчица“ за стола си в офиса, може трайно да увреди здравето ти. Първо ще го усетиш със… задните си части. Без нужното горене на калории с движение те започват да водят собствен живот, да искат по-голям размер джинси и да се сприятеляват с целулита. И това е само началото на бедствието. Докато упорито се изкачваш в кариерата в седнало положение, стремглаво набъбва и рискът от сърдечни заболявания и диабет.

Как да се измъкнеш от затворения кръг?
На първо време пробвай да организираш задачите си така, че да ти остава време за къса разходка – например до магазина, където Вчера мерна страхотна рокля на витрината или до най- близката тревна площ. Ако пък работата ти изисква наистина да стоиш като сфинкс пред монитора, поне си позволявай да се разтъпчеш до бюрото на колегата и да говориш с него, вместо да му пишеш имейли. Десет стъпки по десет пъти на ден – и това е нещо. Оттам насетне, фитнесът му е майката!

Извънработно време? НЯМА ТАКАВА ПТИЦА.
Познаваш ли жена, която никога не се оплаква от работата си и от липсата на време „за себе си“? И да има такава щастливка, тя е игла в купа сено. Масово жените сме програмирани да недоволстваме от кариерата си, но същевременно й позволяваме да изяде свободните ни мигове живот. Даже сме горди, че, виждате ли, на нас може винаги да се разчита. И капанът щраква. Изследванията показват, че ние понасяме по-трудно стреса на професионалните ангажименти от мъжете и усещаме вина, когато не сме на поста си. Затова сме склонни да откликнем на обаждане по работа и в 10 вечерта, и от хавлията на плажа. После беснеем до небесата, но какво да се прави, службата зове. А ако шефът се усети, че сме склонни така да играем по свирката му, отидоха и уикендите, и хармонията с партньора, който няма вечно да търпи ролята на втора цигулка.

Как да се измъкнеш от затворения кръг?
Постави си сама граници, така че работата да е част от живота ти, а не обратното. И внимавай с това прекрасно „на разположение съм, шефе“, ако не искаш да ти отхапят ръката до лакътя. Психолозите съветват да приложиш и една възпитателна тактика – ако да речем, ти се наложи да отговориш на важно писмо посред нощ, напиши го, но го изпрати чак на сутринта. Така другия път ще си ползваш нощта за почивка, сън и секс, както ти се полага.

Температура 39° градуса? НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ЗА „МИС СЛУЖИТЕЛ НА ГОДИНАТА!“
Трябва да си го признаем – откакто си мерим, ммм, химикалките с мъжете, ние, жените, сме гото­ви на всичко, само и само да не ни пишат неизвинено отсъствие в офи­са. И с грип, и с ангина, не дезертираме от фронта, дори да ни молят. „Бол­ничен? Глупости, просто малко кихам днес, давай­те задачите”, обясняваме отривисто, независимо че едва се държим на ток­четата си. Но, момиче­та, защо? Защото нищо не е по-важно от работа­та? Защото не искаме да показваме слабост? Защо­то си мислим, че без нас каруцата ще се преобър­не? Или и трите? Екс­пертите дори са измис­лили име на тази офисна зависимост – „синдром на вечното присъствие“. А най-лошото е, че шефът обикновено надушва тво­ята „пристрастеност“ и те кара да се чувстваш виновна, ако случайно, поради пълна небрежност, си лепнала някой вирус точно сега.

Как да се измъкнеш от затворения кръг?
Много просто: когато не се чувстваш добре, пази леглото, а не бюрото. Така не рискуваш да проточиш боледуването си, да заразиш колегите и да свършиш работата си зле, защото потенциалът ти е наполовина в действие заради бацилите и лекарства, от които неминуемо ти се приспива. Постави здравето си на първо място и не се прави на герой – всеки има право да си боледува на спокойствие! Нещо повече: всеки е длъжен да обича себе си и да поставя неотложните си нужди на първо място!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар