Яжте вода! Ето как!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Може и да ви се струва досадно, че повтаряме непрекъснато колко е важно организмът ни да бъде хидратиран.

Но се оказва, че наистина не пием достатъчно вода – не остава време! Но пък за хранене намираме време, така че решихме да ви запознаем с плодовете и зеленчуците, които имат високо съдържание на вода.

Колко вода ни е необходима на ден? Това зависи от теглото ни – на всеки килограм тегло трябва да изпиваме по 30 мл вода. Но за старите хора с ниско тегло Световната здравна организация предлага друга формула: по 100 мл за първите 10 кг; по 50 мл – за следващите 10 кг и по 15 мл – за останалото тегло.

Едно проучване твърди, че яденето на богати на вода плодове или зеленчуци, вместо пиенето на вода след тежко физическо натоварване, може да ви хидратира два пъти по-ефективно, тъй като предоставя на тялото ви аминокиселини, минерални соли и витамини.

ПЛОДОВЕ

Отлични източници:

Диня, ягоди, грейпфрут, пъпеш и праскови са в началото на списъка, защото съдържат между 88 и 92 процента вода в единица обем.

Големи източници:

Портокали, ананас, боровинки и малини съдържат 87 процента вода, последвани от кайсии (86 процента), сливи и боровинки (85 процента), ябълки и круши (84 процента).

Добри източници:

Черешите и гроздето са едно чудесно допълнение към храната ви с техните 81 процента вода. Бананите са 74 процента вода.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Отлични източници:

Марулите и краставиците се състоят от 96 процента вода, но репичките, тиквичките и целината не са далеч от тях със своите 95 процента. Доматите (94 процента) и зеленото зеле (93%) също са едни от най-добрите възможности за избор.

Големи източници:

Патладжан, червено зеле, чушки, карфиол и спанак са страхотни опции с 92 процента съдържание на вода. Броколи имат 91 процента.

Добри източници:

Морковите също са добри източници със своите 87 процента вода. Зеленият грах и – изненадващо – белите картофи също влизат в списъка със 79 процента вода.

 

 

 

Какво се случва с косата ви, ако не пиете достатъчно вода?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар