Какво се случва, когато пиете кафе?

Кофеинът отприщва верига от събития, които засягат дейността на допамина – важен за мозъка невротрансимитер, хормон който е определящ за възбудата, радостта, удоволствието и мисленето.

Кофеинът блокира аденозина, който ви помага да се отпуснете и да заспите. Това отваряне на очите е способност на кофеина, поради което пием кафе, когато учим за изпит и оставаме до късно.

Пулсът, кръвното налягане и нивата на адреналин се покачват. Нивата на хормоните на стреса адреналин и норадреналин също се увеличават. Положителното на този ефект е, че помага на хората с ниско кръвно налягане. Но хората, които чувстват нервност и напрежение, могат да станат още по- страсирани след кафето. Кофеинът е най-широко използваният наркотик в света. Хората често виждат кафето, чая и безалкохолните напитки просто като напитки, а не като психоактивни лекарства. Но кофеинът може да изостри тревожността и паническите разстройства. Ако имате такива проблеми – пийте алтернативни напитки.

Кофеинът усилва отделянето на жлъчката. В същото време, кофеинът и другите съединения в кафето изглежда намаляват количеството на холестерол в жлъчката. С течение на времето холестеролът може да се натрупва в жлъчния мехур и да причини камъни. А за кафето е установено, че е полезно при лечението на камъни в жлъчката.

Дебелото черво става все по-активно, защото кофеинът действа като слабително. Изпивате една чаша кафе и веднага чувствате, че ви се ходи до тоалетната по голяма нужда. Това освобождава организма ви от токсини.

Кофеинът стимулира пикочния мехур да отделят повече урина, което може да доведе до лека дехидратация. Съветваме хората да пият вода с кафето, за да избегнат дехидратацията на организма си. Уринирането е полезно, когато нямате проблеми с пикочните пътища и сте пили достатъчно течности.

Умерена доза кофеин е най-много до 300 милиграма на ден за възрастен човек.

  • 200 мл. кафе съдържа средно 65-120 милиграма (мг) кофеин;
  • 200 мл. чай съдържа около 20-90 мг;
  • 340 мл. кофеинова безалкохолна напитка съдържа около 30-60 мг;
  • 30 мл. млечен шоколад съдържат само 1.15 мг;

 

11 положителни ефекти от кофеина

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар