16 начина да живееш на зелено и да пестиш от това – Как да се храниш по-здравословно?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Можеш да помогнеш на природата и без да променяш коренно навиците си и стандарта си на живот. Дори ще го подобриш – ще произвеждаш по-малко боклук, ще започнеш да се храниш по-здравословно и (изненада!) ще харчиш по-малко!

Как да се храниш по-здравословно?

8. Внимавай в опаковката. Този път не говорим за Е-тата на етикета, а за количеството хартия, пластмаса и алуминиево фолио, отишли за опаковането на продуктите, които ще си купиш от магазина. Стреми се да избираш най-пестеливо пакетираните продукти – така ще намалиш както боклука си, така и досега на вредни пластмаси до храната ти.

9. Избирай органични продукти (когато имаш такава възможност). Да, те все още са по-скъпи от останалите и това е обяснимо – производителите им не ги стимулират с изкуствени торове и субстанции, не ги „боядисват“ и не ги лъскат с восък. Производството им отнема повече време, процедурата по сертифицирането им – повече средства. Но срещу всичкото това можеш да си сигурна, че не се храниш с вредна химия. А освен това неведнъж сме казвали – гласуваш с портфейла си. Отказът ти да купиш френски картофи и гръцки домати е бюлетина в полза на българските производители.

10. Ограничи полуфабрикатите и фастфуда. Освен че са нездравословни и бъкани с трансмазнини и калории, за производството на полуготовите храни и сандвичите от веригите за бързо хранене е отишла много повече енергия, както и за пакетирането и транспортирането им. Съвсем различно е положението, ако си купиш хляб от близката пекарна и приготвиш с него сандвич с бяло саламурено сирене и биодомат, нали?

11. Намали месото. Ще забележиш осезаема разлика в сумата, която даваш за храна, само с намаляването на месните продукти. Освен че така ще разтовариш организма си, ще можеш да вложиш спестените пари в по-качествени плодове и зеленчуци например.

12. Не изхвърляй храна. Не те съветваме да доизяждаш развалена или застояла в хладилника храна, а просто да купуваш малко по-пестеливо. Ако пък вкусната лазаня, която си сготвила, не ти се яде вече, нищо не пречи да я замразиш и да я притоплиш някоя вечер, когато си прекалено уморена, за да приготвяш вечеря.

Как да произвеждаш по-малко отпадъци

Как да си красива и да щадиш природата

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар