16 начина да живееш на зелено и да пестиш от това – Как да произвеждаш по-малко отпадъци?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Как да произвеждаш по-малко отпадъци

1. Забрави за найлоновите торбички. След като държавата ни продължава да проявява безсилие за справяне с найлоновата зараза (екотакси върху пликчетата трябваше да бъдат въведени от началото на 2011-а, но това не се случи), отговорността пада върху теб и нас. В България годишно се използват 3 200 милиона торбички. 80% от тях се изхвърлят минути след като са ползвани, а за разграждането им са нужни между 100 и 500 години. Не ти ли звучи безотговорно? Освен това няма ли да е много по-стилно да се разхождаш с красива платнена чанта на цветя, отколкото с шумящо найлоново пликче? Най-евтиният вариант са бели ленени торби по 2 лв., които можеш да декорираш сама.

по-малко отпадъци

За по-малко отпадъци!

2. Купи си порцеланова чаша за офиса. Към нея може да добавиш и комплект прибори. Така ще избегнеш ползването на еднократни пластмасови чашки, вилички и ножчета, които заминават директно в кошчето. Освен това те са направени от производни на петролните продукти и за производството им в атмосферата се отделят тонове вредни газове.

3. Рециклирай. Един човек произвежда средно 1.5 кг боклук на ден. И това нямаше да е толкова притеснително число, ако по-често се замисляхме, че голяма част от нещата, които хвърляме, могат да бъдат рециклирани. Вече дори в по-малките населени места има контейнери за разделно събиране на отпадъци. Така хартията, пластмасата, стъклото и металът намират повторна употреба, а ти се сдобиваш с по-чист град и… с чиста съвест.

4. Компостирай. Не е задължително да живееш в къща, за да намериш по-умно приложение за органичните си отпадъци от кофата за боклук. Знаеш ли, че голяма част от боклука, който се получава, докато си приготвяш храна (обелки от зеленчуци, черупки от яйца, салфетки), може да бъде превърнат в тор за саксийките ти с цветя и подправки? Просто трябва да отделиш малко място за компостер и да си търпелива. Виж повече на ecocompost.bg.

5. Заложи на качество, а не на количество. Говорим не само за дрехи и козметика, но и за техниката в дома ти и всякакви предмети за бита. Колкото по-качествена и от по-висок енергиен клас техника купуваш, толкова по-малко енергия ще хабиш и толкова по-рядко ще ти се наложи да сменяш устройствата, които са ти нужни в бита. За батериите и старите мобилни телефони знаеш – в повечето магазини има специални кошчета за използвани батерии, а стар мобилен апарат можеш да върнеш в офисите на мобилните оператори.

6. Помисли, преди да хвърлиш …Или най-добре – преди да купиш каквото и да е. Замисли се дали всички покупки, които правиш за един месец, са на неща, които наистина ти трябват? Сигурни сме, че има поне едно нещо на седмица, от което можеш да се лишиш. Когато дадена дреха/уред или каквото и да е ти омръзне, се запитай дали няма някой, който има нужда от това, което за теб вече е боклук? Ето ти и два полезни сайта по темата: podariavam.com и prodavalnik.com.

7. Пий чешмяна вода. Доказано е, че в повечето страни в Европа водата от чешмата е с не по-лошо качество от бутилираната (във Финландия е дори по-чиста от минералната). Ако все пак имаш притеснения да напълниш чашата си от чешмата, можеш да си инсталираш филтрираща система за вода или пък да си купиш филтрираща кана (смятай и двете за дългосрочна инвестиция, която със сигурност ще си върне парите).

КЪМ СЛЕДВАЩА ЧАСТ

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар