Яжте сини (лилави) зеленчуци, за да се предпазите от рак!

Яденето на сини/лилави на цвят зеленчуци има много ползи за здравето! Те подобряват имунната система, храносмилателната система, както и повишават способността на тялото да абсорбира калция и другите минерали. 

Сините зеленчуци също намаляват възпаленията и помагат на тялото да поддържа ретината здрава. Лилавите плодове имат сходни качества, но тук ще ви запознаем със зеленчуците в този цвят. За хората, които страдат от рак, яденето на екологично чисти сини зеленчуци може да намали растежа на тумора и да ограничи действието на раковите клетки. Това е възможно, защото тези зеленчуци съдържат ресвератрол, витамин C, лутеин, флавоноиди и елагова киселина.

Патладжан

Тези зеленчуци могат да бъдат използвани вместо месо. Освен че са заместители на протеина, патладжаните са с високо съдържание на фибри, без холестерол, без мазнини, с ниско съдържание на калории и натрий. Съхранявайте пресните сини домати в хладилник за 5-7 дни.

Лилав карфиол

На вкус е точно като белия карфиол, но е по-красив! В лилавите сортове се съдържа ресвератрол, така че той може да разнообрази растителния асортимент на вашата кухня и да добави мощен антиоксидант към вашата храна.

Сини аспержи

Хората, които ядат лилави аспержи ще получат ползи за здравето от витамин C, витамин А и фолиева киселина. Наред с тези привилегии, този зеленчук също не съдържа никакви мазнини, натрий и холестерол. Купувайте тези зеленчуци от био магазин или си ги отглеждайте сами, като не употребявате изкуствени торове.

Лилави моркови

Като чуем морков и си мислим, че те са с цвят на портокал, но те могат да бъдат и в други цветове – лилави, червени, жълти и бели. Този зеленчук може да остане в хладилника за период до две седмици и все още да е пресен. Наред с това те  са богати на витамин А и витамин C. Когато купувате моркови, изберете тези, които имат дълбок цвят, не са разцепени и са твърди на пипане. Върховете на морковите трябва да бъдат пресни и много зелени на цвят.

Лилаво зеле

Наричат го още кейл и има месеста форма на зеле. Той е истинска суперхрана – съдържа бета-каротин, витамин K, витамин C, лутеин, калций, желязо и антоцианини.Използвайте го в същия контекст като зелето или спанака за вкусна, питателна храна.

 

9 храни против стареене

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар