8 навика, които всъщност са добри за вас

Изцапайте се!
В тази бактериофобична ера много хора си мислят, че никога не е добра идея да бъдат мръсни. Оказва се, че излагането на мръсотия може да спомогне за намаляване на алергии и астма чрез стимулиране на имунната система. Изследователи от Университета в Айова открили, че повишените нива от ранно излагане на микроби, например, ако имате повече по-големи братя и сестри, сте отгледани във ферма или сте посещавали детски градини, води до по-малко случаи на астма.

Пийте кафе!
Някои смятат кафето за лошо удоволствие (или ежедневен навик, който трябва да се откаже, но не може). Но всъщност кафето може да предложи защитни сила срещу различни заболявания. Има връзка между редовното консумиране на кафе и намаляването на риска от свързаното с възрастта намаляване на когнитивните умения, диабет и рак на гърдата и матката. Консумацията на кафе трябва да се основава на това как то засяга начина, по който реагира организма ви. Така че, ако нямате странични ефекти, като тревожност, безсъние, аритмия или доброкачествени фиброкистозни образувания на гърдата, можете да се наслаждавате на кафето в умерени количества.

Яжте захар!
Ние сме склонни да вярваме, че всяка захарта е лоша, но това не е точно така. Не се отказвайте от пресните плодове, например, просто защото те съдържат фруктоза. Да, има захар в плодовете, но захарта в целия плод идва със значителен бонус фибри. Те помагат да се забави силата на захарта, която с течение на времето, може да доведе до затлъстяване и други здравословни проблеми. Плодовете също имат и други полезни хранителни вещества и антиоксиданти. Имайте предвид, че плодовите сокове не попадат в тази категория, защото прясно изцедения сок не съдържа фибрите на целия плод.

Почувствайте болка!
Болката изглежда като нещо, което трябва да се избягва на всяка цена, но изследванията показват, че тя може да служи с психологическа цел. Резултатите от австралийско проучване показват, че ние можем да потърсим физическа болка, за да си осигурим емоционално освобождаване от чувство на срам или вина и това може и да работи! В проучването участниците, които са държали своята ръка, потопена в кофа с ледена вода, докато си мислят за случай в живота си, когато са се отнесли лошо с някого, отчитат по-малко вина след това болезнено преживяване.

Поспивайте!
Дрямката по обед не е задължително да е признак на мързел или лош нощен сън – тя може да доведе до по-дълъг живот. В проучване на италиански столетници, всички с добри навици за сън, без проблеми със заспиването и подрямващи в следобедните часове, изследователите заключили, че сред факторите на околната среда, качеството, количеството и навици за сън имат голямо влияние върху продължителността на живота. Така че дрямвайте на воля!

Носете токчета!
Равните подметки не са единственият вариант, когато става дума за удобни обувки. Високите токчета могат в действителност да подкрепят свода ви. Истинският проблем е със стегнатите или неправилно прилепналите обувки. Когато Австралийски изследователи са разгледали връзката между характеристиките на обувката и общите заболявания на стъпалото, проблеми възникнали, когато жените носели обувки, които били по-малки и по-тесни от краката им. Височината на токчетата все още е идеална, когато е около 25 мм.

Яжте червено месо!
Много от нас са се опитвали да намалят червено месо, но има начин да му се наслаждавате без да вредите на здравето си. Пропуснете конвенционално отгледаните и хранените с царевица животни. Ако те са хранени с трева (търсете по селата, във фермерски магазини, местни касапи или в магазини, за които сте сигурни), то това говеждо месо всъщност има по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и в някои случаи може дори да има по-здрави омега-3 мазнини от сьомгата. Всичко зависи от това как е отгледан добитъка.

Попечете се!
Въпреки че излагането на ултравиолетови лъчи е рисков фактор за рак на кожата, слънчевата светлина не е чак толкова лоша. Тя помага при депресия и дефицит на витамин D и може да предпази хората от други хронични заболявания. Немско проучване приема предизвикателството да балансира положителните и отрицателните ефекти на слънчевата светлина. И докато защитата от слънцето е важно за предотвратяване на рак на кожата, витамин D е от жизненоважно значение за предотвратяване на някои видове рак, костни заболявания, автоимунни заболявания, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др. Изследователите казват, че хората, лишени от слънце трябва да бъдат нащрек за (и лекувани от) дефицит на витамин D. Също така и че защитният ефект на по-малко интензивното излагане на слънце може да надвиши отрицателните черти на слънцето.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар