Изненади за жените пушачки

Жените пушачки от доста време вече са всекидневно явление. Статистически цифрите са плашещи! Жените-тютюнопушещи вредят на собственото си здраве и на здравето на техните деца.

Има различни мотиви, поради които човек започва да пуши – някои се опитват да преодолеят стреса, някои пушат заради компанията, а други черпят вдъхновение от цигарите. Въпреки това, независимо от причината подтикнала жените да започнат да пушат, всяка тютюнева отрова жертва организма им и намалява шансовете им да бъдат здрави съпруги и майки.

Женският организъм е биологично по-силен от мъжкия, но пушенето уврежда жените много повече. Ние (имам предвид жените) имаме по-малки бели дробове, скоростта на метаболитните процеси е по-висока, по този начин процесът на отравяне става по-бързо.

Пушенето и красотата
Кожата е първият показалец на заклетата пушачка.

Какво е пушенето? Това е вдишване на обработен дим (обикновено от растителен произход), тлеещо огънче движещо се във въздуха и, с цел насищане на организма с активните вещества, съдържащи се в тях, те се изгарят и се всмукват в белите дробове и дихателните пътища.

Повърхностните съдове стават по-тесни от никотина, подхранването на епидермиса намалява, в резултат на което любителите на цигари придобиват тъмни петна по кожата и тъмни кръгове около очите.

Постоянната нужда от кислород води до преждевременната поява на бръчки. Косата става крехка и безжизнена, като дехидратира кожата на главата. Побеляването на косата при пушачите се появява много по-рано и по-обилно, отколкото при тези, които не употребяват тютюн. Ноктите отслабват и се чупят лесно. Цветът им е далеч от идеалния в по-голямата част от случаите.

Зъбите са индикатор за опита на пушача. Нездрав жълт цвят, неприятна миризма и проблем с венците – това са верните приятели на пушача.

Емайлът се поврежда при вдишване на тютюневия дим, което води до кариеси, стоматит и гингивит.

Пушенето и ПМС
Учените съобщават, че жените пушачи са два пъти по предразположени към предменструален синдром. Резултатите от многобройните проучвания показват, че основните симптоми на ПМС – болка в малкия таз, кръста, подуване на гърдите и пъпки – са по-интензивни в случай, че жената пуши.

Пристрастяването към цигарите води до по-остри болки, вместо умерените такива по време на ПМС. Колкото по-рано жената започне да пуши, толкова по-голям е риска от получаване на най-острите форми на ПМС. Отрицателни последици се появяват и при бебетата (без значение, дали то вече е било родено или тепърва престои).

Пушенето и майчинството
Цигарите ужасно засягат отделянето на яйцеклетките. Шансът да се забременее намалява, също както и детеродните способности. Пушенето е сравнимо с премахването на една яйцеклетка. Тютюнопушенето може да доведе до нарушения в менструацията и намаляване на детеродната възраст.

Рискът от различни дефекти при раждане на деца (с някои вродени заболявания) расте с всяка изпушена цигара. Общата статистиката показва, че спонтанен аборт се случва по-често с 25-30% при тютюнопушещите жени и че вероятността да имат мъртво бебе е петкратно повече. Токсикоза на бременността или неиздръжливост на раждането са само някои възможни усложнения.

Дори ако жената откаже пушенето, веднага след като открие, че е бременна, все още е налице висок риск от вродени дефекти за бебето. Според медиците, трябва да се отървете от този навик най-малко година и половина преди да забременеете, защото организмът може да се изчисти от вредните вещества по време на този период.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар