Да спрем цигарите, без да напълнеем – 10 полезни съвета

60% от пушачите биха искали да се откажат от вредния навик, но много от тях, особено жените, продължават да пишат, за да не напълнеят.

Ограничете изкушенията

Изхвърлете от кухненските шкафове пакетчетата с чипс, фъстъци, бисквити и други мазни продукти.

Пийте много вода

Една чаша вода при всяко желание за пушене! Не злоупотребявайте с кафето, опитайте се да го замените с зелен чай, който много по-малко ще ви насочва към цигарите. Избягвайте и алкохола, богат на „празни” калории. Освен това след 2 чаши алкохол съпротивата към желанието за пушене става много слаба.

Гответе с подправки

Отличен начин да се научите да готвите диетично, без храната да е безвкусна. Набавете си различни по вкус и цвят подправки. Пресни или замразени, те са еднакво освежаващи. Не забравяйте за горчицата, ароматизирания оцет и кетчупа.

Борете се с глада

В менюто ви задължително трябва да присъстват спагетите, лещата, бобът и оризът. Те ограничават апетита към захарта и чувството на глад, особено в следобедните часове.

Хранете се малко, но често

Не става дума да ядете през цялото време, а на определени кратки интервали. В 10 и 16 часа хапвайте по един плод.

Доставяйте си удоволствие

Не отивайте до крайности в храненето. Ако консумирате само естествени продукти, без да добавяте малко мазнини и сол, бързо ще се насочите към сладкото, което е главната причина за нови килограми. Затова си позволявайте ограничено количество сметана в соса, зехтин в салатата и други малки „екстри” за подобряване на вкуса. Насладата от храната, може успешно да замени удоволствието от цигарата.

Дъвчете интелигентно

Дъвките без захар ще ви спасят от консумацията на сладки храни. Можете да опитате и с витамин С на хапчета за смучене (3 на ден), които помагат срещу нуждата от никотин.

Приготвяйте си салати

Плодовете и зеленчуците набавят на организма антиоксиданти, от които отказалите се пушачи имат голяма нужда. Консумирайте плодове между храненията и зеленчуците на обяд и вечеря.

Движете се

Спортът може да ви избави от това да мислите непрекъснато за цигарите. Изразходването на енергия води до производство на ендорфини – хормоните на доброто настроение.

Използвайте заместителите на никотина

Заместителите на цигарите поддържат слабо снабдяване на организма с никотин. Така се преодолява неговата липса и непрекъснато желание за похапване.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар