4 трика за подобряване на навиците за хранене

промоции

1.      Водете си дневник

Купете си тет­радка и я използвайте, за да записвате какво консумирате всеки ден в продъл­жение на две седмици. Записвайте всич­ко, включително похапванията между основните хранения. Записвайте часа, къде сте били, какво сте правили по това време, как сте се чувствали. Скоро ще имате ясна картина какви са хранителните ви навици и това ще ви помог­не да планирате по-балансиран режим. Понякога се чувстваме наистина глад­ни, но всъщност често приемаме храна, за да задоволим някаква емоционална нужда. Дневникът ще ви покаже „опас­ните“ часове през деня и състояния на духа, които ви карат да посягате към бисквитите или шоколада.

2.      Направете си фотодневник

Това е нов метод да следите с какво се храните и много изследвания са доказали, че наистина помага в борбата с наднорме­ното тегло. Вместо да записвате всяка храна, която приемате, направете снимка с мобилния телефон или фото­апарата си. Прехвърлете фотосите на компютъра и в края на всеки ден пре­глеждайте какво сте консумирали. Визуализирането на висококалоричните ви прегрешения е много по-силен сти­мул да промените начина си на хранене, отколкото ако само четете за тях.

3.      Теглете се всеки ден

Внимател­ното следене на теглото и храната ще ви помогне да свалите излишните кило­грами. Проучване сред 40 души с над­нормено тегло открива, че онези, които спазвали това просто правило, свалили два пъти повече килограми от остана­лите. Други изследвания сочат, че хората, които се качват на кантара всеки ден, свалят повече килограми и по- лесно задържат новото си тегло.

4.      Подарете си звезда

Може да звучи глупаво, но просто опитайте. Купете си лепенки във формата на лъскави звезди. Всеки ден, в който изпълните успешно някоя от целите си за здравословно хра­нене, като например да си приготвите сами вкусно ястие вместо да поръчате готово или да изядете поредната кало­рийна бомба, или като се разходите пе­ша вместо с колата, добавяйте по една звезда в дневника си. Колоната лъскави „награди5‘ действа окуражително и е ре­ално доказателство, че се справяте добре.

 

СКРИТИ ФАКТИ

Това, което специалистите по отслабване не искат да знаете за ДИЕТИТЕ

Най-важното, когато сваляте килограми, е да спазвате дие­тата, без значение коя програма за отслабване сте избрали. Това показват резултатите от американско проучване. Уче­ните сравняват ефективността на различни видове диети, сред които програмата, ограничаваща калориите и пор­циите, диетата на Аткинс, свеждаща приема на въглехи­драти до минимум, „Зоната“, която препоръчва храни с балансиран прием на белтъчини и въглехидрати, за да се контролира нивото на кръвната захар, и няколко диети с много нисък прием на маз­нини. Резултатите показват, че е по- важно да се придържате към плана, а не толкова кой точно е той. Устано­вява се също, че никой от участниците в изследването не е спазвал диетата по-продължително време. Около 21% се от­казали след 2 месеца, а 42% прекратили диетата до 6 месеца след началото й.

 

 Седем скрити причини за затлъстяването

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар