Ето как да отслабнете – 7 съвета!

 

  1. Наблягайте на белтъчините, но не прекалявайте. Изследвания­та показват, че белтъчините засищат много повече и за по-дълго време, откол­кото въглехидратите и мазнините. Спо­ред проучвания, проведени в Шотландия, Дания, Швеция и Великобритания, хора­та, които на закуска или обяд приемат много белтъчини, не се чувстват толкова гладни за следващото си хранене. При усвояването на белтъчините се изгарят повече калории. Това не ви дава свобода да прекалявате с тях. Придържайте се към източници на белтъчини с ниско съ­държание на мазнини като нискомаслено кисело мляко и извара, диетични соеви напитки и десерти или пуешки гърди.
  2. Измервайте. Лесно е да се сбърка размерът на порцията. Затова използвате мерителни лъжици или ча­ши, особено за пълномаслените сосове за салати, млечните продукти и други видо­ве сосове. Купете си кухненски кантар.
  3. Използвайте заместители. Намерете диетични, но пълноцен­ни заместители на калоричните храни. Вместо сладкиши консумирайте замра­зени гроздови зърна. Приготвяйте пу­канки без мазнина в микровълнова фур­на. Устройте си угощение с ягоди, потопени в шоколадов сос с ниско съдържа­ние на мазнини.
  4. Подгответе се за парти. Когато сте канени на купон, предложете на домакините да донесете храна, при­готвена от вас. Въоръжете се с пресни зе­ленчуци, диетичен сос или друг вид нискокалорично ястие, подходящо за случая. Така няма да се притеснявате, ко­гато похапвате на партито.
  5. Мислете позитивно. Според учените ниското самочувствие е една от основните причини за прекаляването с храна. Опитайте се да мислите за силните, а не за слабите си страни. Ку­пете си дрехи, с които се харесвате и кои­то са подходящи за сегашното ви тегло. Направете си прическа, с която ще се чувствате добре.
  6. Дайте си почивка. Никъде не е oказано, че трябва да постигнете целта си без грешка. Кажете си, че ще ус­пеете да отслабнете, като правите крачка по крачка и започвате на чисто всеки път, щом сгрешите. Ако се случи да преядете някоя вечер, на другата сутрин си при­помнете нещата, които са ви помогнали да стигнете до този етап.
  7. Успокойте се! Някои хора преяждат, когато са под стрес. Спо­ред проучване жените, в чийто орга­низъм се отделя най-голямо количество кортизол (хормон, отделян при стрес), обикновено изяждат най-много богата на мазнини храна след преминаването на стреса. Комбинацията от кортизол и инсулин води до натрупване на мазнини като подготовка за евентуално бъдещо гладуване. А това е последното, от което се нуждаете. Ако стресът е завладял жи­вота ви, опитайте се да го преодолеете чрез йога, медитация или обикновени упражнения за дишане.

 

Защо не мога да отслабна?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар