Кои са най-здравословните техники за готвене?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Преди да започнете да се храните, се запитай­те дали наистина сте гладни. Калориите, кои­то приемате, когато сте сити, се обработват по различен начин от тези, които поемате, когато сте гладни. По-вероятно е те да се натрупат като мазнини, от­колкото да се пре­върнат в енергия.

Печене.

Печените ястия са изключител­но вкусни и се приготвят с минимално количество мазнина. Преди печене за­лейте пилето, рибата, агнешкото или свинското месо с вино, плодов сок (пор­токалов или ябълков) или дори чай.

Печене на грил.

Когато печете на грил тлъсто месо, не го слагайте върху алуми­ниево фолио, а го оставете на скарата, за да може мазнината да се оттече в тавич­ката отдолу. Избягвайте маринатите с много мазнина. Подправените ястия ще станат по-вкусни и сочни, ако ги завиете в алуминиево фолио и ги оставите да се задушат в собствените си сокове.

Готвене в микровълнова фурна.

Този начин спестява време и запазва аромата и хранителните вещества на плодовете и зеленчуците. Опитайте да приготвите сьомгата с лимонов сок или вино.

Варене.

Използвайте бульон, вино или плодов сок и подправки за още по-добър вкус. Това е най-подходящият начин за приготвяне на риба, пиле или плодови десерти. Идеален е и за яйца.

Готвене в тенджера под налягане.

Под­ходяща техника за приготвяне на варива, зърнени храни, супи, яхнии и сушени зе­ленчуци. Охлаждайте супите след при­готвяне и отстранявайте мазнината от повърхността.

Запичане.

Зеленчуците, сготвени по този начин, стават приятно препечени, с вкус на карамел. Слагайте решетка под месото, за да може мазнината да се оттича.

Задушаване.

Опитайте да задушавате продуктите без мазнина, като я заменяте с вода, вино или бульон.

Печене на скара. Когато печете месото на скара, използвайте соев сос, плодов сок или дори разтопено плодово сладко, за да го заливате.

Готвене на пара.

Използвайте специал­на кошничка, за да не могат полезните хранителни вещества да се разтворят във водата и да се изгубят.

Задушаване на месо. При този начин на готвене месото бавно се задушава на слаб огън и мазнината постепенно се от­деля почти изцяло. Охладете ястието след приготвянето и отстранете мазни­ната, втвърдила се на повърхността.

 

 Как се подобряват качествата на храните?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар