Солта – най-старото лекарство

Римският учен Плиний Стари за­щитавал тезата, че на света има две най-важни неща – слънцето и солта, която много лечители векове наред са използвали като лекарство. А и съвре­менните учени твърдят, че отказът от употребата на сол оказва влияние върху здравето ни: очевидно е, че на­маляването на приема на натрий води до развитието на много и най-раз­лични процеси – както полезни, така и вредни. Например установено е, че ниското съдържание на натрий води до повишени нива на холестерола и триглицеридите. А,това е сериозен риск за развитието на атеросклероза.

И ОЩЕ НЯКОЛКО АРГУМЕНТА В ПОЛЗА НА СОЛТА

Солта е жизненоважен елемент за хората, страдащи от диабет тип I. Тя помага да се балансира нивото на кръвната захар и по този начин се намалява нуждата от инсулин.

Солта притежава антидепресантни свойства. Именно с. това британски учени обясняват увличането на повече­то хора към прекалена употреба на сол в храната и желанието им да хапнат солени закуски – чипс, ядки и т.н.

Солта е от съществено значение за поддържане на нивата на серотонин и мелатонин (хормони на щастието и удоволствието) в мозъка. Когато во­дата очиства организма от токсични отпадъци, солта помага да се запази необходимото количество течности в тъканите.

За Po-krasivi.net– в-к „Доктор”

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар