„Сладка” отрова

Захарта е навсякъде. Тя е включена в редица преработени храни като кетчупа, готовите супи и подправки.

Всички харесваме захарта, която е прост въглехидрат, но често злоупотребяваме с нея. Чрез захарта приемаме празни кало­рии, без витамини и минерали. Сладките храни повишават нивото на триглицеридите и другите мазнини в кръвта, което увеличава риска от сърдечносъдови за­болявания.

Захарта сама по себе си не може да предизвика диабет, но редовната консу­мация на много рафинирана захар и бял хляб без достатъчно богати на влакнини пълнозърнести храни може да увеличи риска от диабет тип 2. И разбира се, за­харта води до възникване на зъбен кари­ес. Сладките храни и допълнителните ка­лории, които внасят в организма, са голя­ма пречка за успеха на диетите за редуци­ране на теглото.

 

Необходими са съзнателни усилия, за да се намали приемът й. Започнете със следното:

 

  • Ограничете недиетичните безалко­холни напитки.
  • Прочетете на етикета на пакетирани­те храни дали не съдържат т. нар. скрита захар: кафява захар, царевич­ни подсладители и сиропи, фруктоза, плодов концентрат, глюкоза (декстроза), високофруктозен царевичен си­роп, мед, инвертна захар, лактоза, малтоза, меласа, сурова захар, сукроза (трапезна захар), сироп и др. Ако една от тези съставки е посочена на първо или второ място в съдържанието на продукта или са изброени няколко от тях, концентрацията на добавена за­хар е голяма. Така че се старайте да из­бягвате тези продукти.
  • Разреждайте подсладените плодови сокове с вода или сода. За разлика от плодовите сокове плодовете съдържат влакнини, намаляващи усвояването на обикновената захар, и резултатът е, че кръвната захар не се покачва.
  • Внимавайте и с храните с ниско съ­държание на мазнини, които обаче често са с високо съдържание на за­хар и калории.
  • Слагайте по-малко захар в кафето и чая.

 

Какво представляват въглехидратите – влакнини?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар