Белите врагове на диeтaтa ти…

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Захар

Враг No 1: От отбора на сладокусниците ли си?

Близалка тук, тортичка там… Така се стига до стряскащия факт, че средно изяждаме по 27,18 килограма захар годишно! Ето какво е добре да знаеш за сладката бяла субстанция, за да не ти излезе солено.

 

Жените поглъщаме 335 калории отгоре, в сравнение с няколко десе­тилетия назад, като мно­зинството от тях идват от захар, твърди експер­тът по затлъстяване доктор Робърт Лъстиг. Напитките са основният източник, но днес захар­та присъства навсякъде, включително на неочаква­ни места като зърнените храни и хляба. Учените я свързват с редица пробле­ми като нервно разстройство, диабет и повишен апетит. Ето как да подходиш към нея разумно:

Ограничи приема на захар (във вида на изкуст­вени подсладители в храни и напитки, а не на нату­ралната захар в плодове­те) до 25 грама дневно.

Проверявай етикети­те. Всички ,,-ози“ (глюкоза, фруктоза, захароза) означа­ват захар. Винаги избирай кафявата захар.

Яж я с ядки и плодо­ве. „Ако се приема в голе­ми дози, захарта „превзе­ма“ кръвния поток и съз­дава проблеми“, обяснява диетологът Рейчъл Белър.

Но когато е в комбина­ция с фибри или протеини, те забавят усвояването й, което е далеч по-здраво­словно.

Сол

Враг No:2: Влюбена ли си в солницата?

За разлика от захарта, в солта няма никакви калории. Но въпреки това, ако не внимаваш с употребата й, може да, си докараш проблеми с килограмите

 

Изследвайки наличието на натрии в диетата на американците, група финландски уче­ни откриват, че с редуци­рането на приема на сол се намалява и тенденция­та към затлъстяване. На пръв поглед главните винов­ници за пълнеенето са кало­риите в солените снаксове, чипс, ядки и т.н., но това не е цялата истина. Тъй като солта ни кара да ожадняваме, при консумажията й неизменно приемаме повече течни захарни калории. На всичкото отгоре освен отдавна известното задър­жане на течности, подуване и изостряне на ПМС симп­томите, тя повишава риска от високо кръвно налягане. Ето няколко трика да я огра­ничиш до разумни граници:

– Ако си сериозен почи­тател на соленото, нама­ли соковете, коктейлите и газираните напитки и ги замести с вода.

– Яж по-малко пакетирани солени закуски и фаст-фууд.

– Снабди се с морскска сол. Тя е богата на минерални вещества и укрепва имунната ти система, подпомага xpаносмилателния тракт, укрепва, структурата на костите и дори под формата  на редовни вани намалява целулита.

– Ако готвиш с готови фиксове, микс подправки или бульони/сухи супи, не слагай допълнително сол.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар