Трябва да определите типа на фигурата си, за да отслабвате правилно

Малко жени по света са 100% доволни от фигурата си и нейните пропорции. Подобна самокритичност не е учудваща поради често натрапваните норми и стандарти за женска красота.

Особено неприятен винаги се оказва въпросът с наднорменото тегло. В стремежа си да коригират фигурата си, много представителки на нежния пол, по неясни причини, не успяват да постигнат дори минимален резултат. Не им помагат нито най-новите диети, нито съветите от приятелки. Защо се получава така? Работата е там, че всяко тяло изисква индивидуален подход.

Типове фигура

Типове фигура

Определете типа

Това е първата стъпка. Като знаете какъв тип е вашата фигура („ябълка“, „круша“, „банан“ или „пясъчен часовник“), можете да определите кои части и области на вашето тяло се нуждаят от допълнително внимание, за да постигнете баланс. Предлагаме ви подходящия тип хранене и физическо натоварване за всеки тип фигура, за да постигнете по-лесно желания резултат.

„Ябълки“: характерен е закръгленият силует, слабо изразена талия, визуално по-едра горна част заради попълната гръд и широки рамене. При този тип фигура основната мастна маса се трупа на корема.

„Круши“: при тази фигура се наблюдават тесни рамене и непропорционално широки бедра. В областта на талията мазнините практически отсъстват. Гърдите не са едри, шията е тънка, талията – ярко изразена, бедрата са широки. Излишните килограми при този тип фигура се трупат в долната част на тялото.

„Банан“: обемът на бедрата и гърдите практически съвпада (напълно или почти), като няма акцент върху талията дори и без наднормено тегло. Жените с този тип фигура рядко напълняват, но заради особеностите на структурата на тялото си, като натрупат дори само 2-3 кила, се сблъскват с факта, че талията им изчезва – просто мазнините се трупат по гърба, кръста, корема. Бюстът при тази фигура не е голям, дупето е по-прибрано, краката са стройни.

„Пясъчен часовник“. Раменете и бедрата при жените с този тип фигура имат равни пропорции, талията е тънка и винаги доста добре изразена. При натрупване на тегло, мазнините при този тип структура се трупат в областта на бюста и бедрата, а талията остава непокътната.


Правилно хранене и подходящо натоварване

За да поддържате теглото си в норма и винаги да сте обект на възхищение, е добре да не пробвате наред всички случайно попаднали ви диети. Няма универсални съвети за отслабване, така че се съобразете със спецификата на своята фигура. Като подберете правилния начин на хранене и комплекс упражнения, които съответстват на вашия тип фигура, без усилие и без строги ограничения в храненето ще се научите да поддържате и увеличавате своята естествена красота.

ФИГУРА „ЯБЪЛКА“

ДИЕТА: изключете строгите диети. Намалете количеството течност, особено час-два преди сън, за да се погрижите за бъбреците си. Пийте тогава, когато организмът го иска, но не по-малко от литър и половина (като намалете до минимум кафето и чая). Намалете употребата на месо, продуктите с повече мазнини, колбасите. Консумирайте картофи, моркови и цвекло до обяд – те съдържат много въглехидрати, което може да попречи на достигането на вашата цел. Ограничете употребата на сол, подправки и сладки неща – те задържат вода в организма. Разпределяйте калориите така: по-голямото количество да е на закуска, а по-малкото – на обяд. След 15.00 ч. хапвайте предимно салата. За вашия порцион е важно да съдържа морски продукти, птиче месо, риба, цитруси, яйца. Не използвайте мазнина при готвене.

СПОРТ: всяка сутрин правете гимнастика, за да ускорявате метаболизма. Подходящи за вас са заниманията със спортни танци, бягане, велотренажор, плуване и аеробика, както и походите.

ФИГУРА „КРУША“

ДИЕТА: изключете от менюто си продуктите, които разпалват апетита. Закусвайте леко – купичка мюсли например, като преди това може да изпивате чаша вода с лимон. Намалете месото, десертите и сладоледа. Обядвайте леко, като за вас е подходящо разделното хранене. А вечерята – най-добре е да е около три часа преди сън, като тя може да е най-обилното ви хранене във връзка с това, че именно вечер метаболитните процеси се ускоряват.

СПОРТ: основните упражнения за този тип фигура трябва да са насочени към намаляване обема на бедрата и дупето. Специалистите препоръчват бягане, каране на кънки, както и упражнения, насочени към раменната област.

ФИГУРА „БАНАН“

ДИЕТА: добре е да изключите напълно от храненето си за периода, в който искате да се вталите, продуктите, които съдържат кофеин, алкохола, десертите. Сутрин закусвайте обилно, като можете да замените кафето със зелен чай (тъй като е с минимално количество кофеин). Яжте приблизително по едно и също време, като е добре да обогатите порциона си с белтъчини (например сирена и млечни продукти). Наблягайте на домашно приготвени продукти, най-добре – варени или приготвени на пара. Правилното съотношение на храните във вашия личен порцион изисква плодовете и зеленчуците да са 50% от цялото количество за деня. Добре е да приключите с храненето до 20.00 ч., като най-подходящи за вечеря са нискокалоричните блюда.

СПОРТ: за вас не е добре да подлагате организма си на натоварвания, свързани с вдигане на тежести. Най-подходящи за вас са заниманията с йога или специално подбран комплекс упражнения, насочен към разтягане на мускулите на гърба и краката. Чрез танци и аеробика жените с този тип фигура могат да поддържат фигурата си в добра форма на всяка възраст.

ФИГУРА „ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК“

ДИЕТА: хранете се 5-6 пъти на ден с малки порции, тъй като при вас метаболизмът е забавен. Това нормализира обмяната на веществата. За вас са полезни продукти като птиче месо, не мазна риба, яйца, свежи зеленчуци и несладки плодове. Не бива да се лишавате от различни семена, особено слънчогледови и тиквени семки. Диетата ви трябва да съдържа необходимото количество белтъчини и минимално количество рафинирана захар. Ограничете хляба, макароните, картофите и ориза – не ги изхвърляйте от менюто си, просто не ги яжте ежедневно.

СПОРТ: за вашата фигура е важно натоварването да бъде равномерно по цялото тяло. Можете да се заемете с плуване, бягане, колоездене или пилатес.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар