Херпес зостер – признаци и лечение

Ти лайф за Лекува

Само хората, кои­то са боледували от варицела (най-често в детството), могат да бъдат засегнати от заболяването херпес зостер.

Зад това загадъчно име стои остро инфекциозно забо­ляване, характеризиращо се с болезнен и характерно разпо­ложен обрив. Той се появява под формата на широка лента, обикновено от едната страна на тялото, по кожата на гръд­ния кош.

Вирусно заболяване

Вирусът на варицелата, оста­нал в латентно състояние в коренчетата на периферните нерви, се реактивира при един от всеки пет души, преболеду­вали варицела – най-вече при стресови състояния и спад а защитните сили. Той се раз­пространява главно по хода на междуребрените нерви. Особено засегнати от заболя­ването са възрастните хора, тези, които са с потисната имунна система, заболелите от СПИН или лекуваните с химиотерапия и радиотера­пия онкоболни.

Как да го разпознаем?

Обикновено 3-4 дни преди проявата на херпес зостер бо­лният чувства парене и сърбеж само от едната страна на гръд­ния кош или гърба, може да се появят температура, гадене, разстройство и трудности за уриниране.

На следващия етап избиват циреи на групи и предизвикват силен сърбеж. Те са изпълнени с течност, съдържаща вируса на варицелата, който може да бъде предаден на неимунизирани хора.

Циреите са много болезнени и не минават в продължение на седмици, след което изчезват от само себе си.

Какво е лечението?

По време на обрива циреите се почистват, за да се огра­ничи инфекцията. Ако раз­положението им е близо до окото, спешно трябва да се потърси консултация с очен лекар.

Използват се антивирусни лекарства, които, приети навреме, могат да намалят силата и продължителнос­тта на симптомите. Ползата им е също в това, че нама­ляват риска от засягане на нервите, намиращи се под циреите, което може да доведе до невралгични усложнения.

Болките след изчезването на циреите могат да про­дължат между един и три месеца. Срещу тях помагат аналгетични, противовъз­палителни и антихистамични лекарства. Добрата новина е, че вече съществува ваксина срещу херпес зостер, от която мо­гат да се възползват хора­та, при които има повишен риск от заболяването.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: