Направете си билкова градина в саксии

Ти лайф за Лекува

Винаги можете да се наслаждавате на богато разнообразие от билки, които да отглеждате на тераса, веранда, покрив или в малко дворче – навсякъде, където тези растения могат да се развиват във висящи кошници, саксии или други контейнери.

Билкова градина в саксии

Билките обичат да растат в саксии, а някои, като ментата и миризливото еньовче, се разпростират много бързо и могат да завземат цялата леха, затова дори и да разполагате с голяма градина, е най-добре да ги ограничите по някакъв начин. Поставете контейнерите на подходящо място, използвайте висококачествени почвени смеси, осигурете на растенията грижите, от които се нуждаят, и те ще ви се отблагодарят щедро.

Идеалното местоположение

Много билки, например майоран, резене и мащерка, обичат слънчевите лъчи. В действителност малко от тях се нуждаят от сянка, но ментата, маточината, дивият керевиз и моминската вратига например предпочитат полусенчести места. Затова преценете какво количество слънчева светлина стига до терасата, прозореца или двора през цялата година и съобразно това изберете подходящите растения.

Ако теренът е много горещ и сух, южна тераса например, осигурете някаква сянка, защото независимо че билките обичат пряката слънчева светлина, горещината все пак може сериозно да им навреди. Друг важен фактор е доброто проветрение; влажните условия могат да са причина за възникване на болести. На места, изложени на силни ветрове, закрепете здраво саксиите; поставете бариера, например дървена рамка за увивни растения.

Най-подходящата саксия

Преди да купите саксия или контейнер, обърнете внимание на различните форми, размери и материали, от които са направени – това играе съществена роля в правилното развитие на билките и цялостната визия на градинския кът.

Билки като магданоз, мента и мащерка се развиват добре в контейнери и изглеждат атрактивно, затова вземете под внимание формата и вида на растенията, които ще отглеждате, и подберете съдове, които да отговарят на тяхната „индивидуалност“.

Съвети:

ЩЕ НАМАЛИТЕ ЗАГУБАТА НА ВЛАГА, ако изолирате саксиите, направени от порест материал, или използвате гледжосани керамични саксии.

АКО ПРЕМЕСТВАНЕТО е проблем, купете саксии от фибростъкло или пластмаса. Те са олекотени и се предлагат в различни форми, размери и цветове.

ПОСТАВЕТЕ САКСИИТЕ върху чи нийки, в които да се събира излишната вода, така ще предпазите повърхността, върху която сте ги наредили. Не забравяйте обаче, че корените не бива да са непрекъснато във вода.

ЗА ДА ВДИГНЕТЕ САКСИИТЕ и да ги преместите по-лесно, използвайте статични или подвижни поставки на колелца. Контейнерите трябва да са добре закрепени, за да не се местят от вятъра.

ТЕЖКИТЕ И ГОЛЕМИТЕ КОНТЕЙНЕРИ са за предпочитане в места, изложени на силни ветрове, като покриви и открити балкони. Но преди всичко преценете размерите: една огромна саксия няма да стои добре на малка тераса.

 

Знаете ли кои растения са подходящи за съвместно засаждане?

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: