Методът на д-р Фърбър за бързо приспиване на бебето

За родителите е уморително бебето да се събужда няколко пъти през нощта и да плаче

После през деня то кротичко си спи, а те трябва някак да си гледат работата.

През първите 3-4 месеца е трудно да го научите да спи цяла нощ, затова се надявайте да ви се е паднало дете, което не се буди често. Понеже то може внезапно да промени режима си, по-добре майката да не се увлича в ненужни ангажименти, а през деня да гледа и тя повечко да поспи едновременно с него. Така през нощта ще може често да будува, ако се наложи.

Новороденото не прави разлика между ден и нощ

То спи, събужда се, яде на равномерни интервали, обикновено през около 4 часа. Към 4-месечна възраст започва да прави известна разлика между ден и нощ. Тогава трябва плавно да промените режима му. Не бива да продължава да спи през деня по-дълго отколкото през нощта. Помогнете му да намери ориентири – кога е ден и кога нощ, т.е. време за дълъг сън.

Това означава най-напред да свикне да не яде на 4 часа, да премахнете нощното хранене. 4-месечното бебе вече е напълно в състояние да издържи 6 часа, дори 8 между последното вечерно ядене и първото сутрешно.

Педиатрите препоръчват да направите режим на бебето, който се доближава до този на семейството.

Хранете го в определен по-късен час вечер, ако сутрин не ставате всички рано, и съответно обратното, като засичате 6 часа интервал. Така или иначе детето ви ще трябва да свикне точно със семейния цикъл.

За дълъг нощен сън допринася отделната стая. Като спят на съседното легло, майките често сами са си виновни – нарушават дълбокия сън на бебето, понеже го проверяват при всяко потрепване или звук.

Според някои специалисти още от първия ден бебето трябва да спи в отделна стая, не при родителите, щом има такава възможност у дома. Но ако не споделяте тази теория, която има и експерти противници, на 4 месеца вече трябва смело да го отделите. После ще ви е по-трудно.

Естествено, научете го да заспива в леглото, не в ръцете ви. Може да останете още няколко минути, за да сте сигурни, че се унася, и после да излезете.

Ако ще сте по-спокойни, в началото оставяйте вратата отворена, за да го наглеждате отвреме навреме. Но не прекалявайте, за да не ви усеща и да нарушавате съня му.

Трябва да не оставяте запалена ярка лампа. Може съвсем слаба нощна. Такава палете и като се налага да проверите защо се е събудило, да го успокоите или нахраните. Тъмнината е един от ориентирите му, че е нощ и трябва да спи. При дневния сън не затъмнявайте стаята, за да схване разликата.

Другият ориентир е тишината и спокойствието вкъщи, характерни за нощта

Не е нужно да пазите пълна тишина, но все пак нека няма силни шумове.

Въпреки всичко между две фази на съня бебето може да се събуди и леко да проплаче. Погледнете дали няма проблем, но не го пипайте, изчакайте отново да заспи. Ако се намесите, може да го доразбудите. Само при силен плач опитвайте да го успокоявате, но пак гледайте да не го взимате от креватчето. Според специалистите, между третия и шестия месец вътрешният часовник на бебето се коригира.

Методът на д-р Фърбър

Д-р Ричард Фърбър

Д-р Ричард Фърбър, директор на центъра за проблеми със съня в Детската болница в Бостън и автор на книгата „Разрешете проблемите със съня на детето си“, препоръчва между третия и петия месец да научите бебето да заспива само. Той предлага свой метод, за който твърди, че действа безотказно.

1. Изпълнете обичайни ритуали – баня, масаж, хранене, пиене на вода, четене на стихчета, други действия. Изразете любовта си, както бебето е свикнало – кажете му „Лека нощ“, целунете го.

2. Оставете го будно в леглото и излезте от стаята.

3. Първата вечер идете да го нагледате след 3 минути, после след още 5 минути и след още 10. През това време то вече вероятно ще е заспало.

На втория ден се връщайте след 5, 10 и 12 минути. През третия и следващите схемата е първа проверка след 10 минути, втора след още 15, третата след още 20.

Ако бебето плаче, родителите могат да го успокояват и да му говорят, но не бива да го вдигат на ръце. Трябва да излизат от стаята, преди да е заспало, дори и да плаче, обяснява д-р фърбър.

След няколко седмично прилагане на метода бебето се научава, че плачът няма да му донесе нищо повече от кратко посещение на родителите. С всеки изминал ден успокоението ще настъпва все по-бързо и то постепенно ще свикне да заспива само, уверява специалистът.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар