Кога да заведете детето за първи път на куклен театър

Някога се смяташе, че посещението на куклен театър е подходящо развлечение за деца над 5 години

По-малките не разбират какво се случва на сцената на кукления театър и бързо губят интерес.

Днешното поколение обаче много по-рано се запознава с условните реалности – те влизат във всекидневието чрез телевизията, компютрите, телефоните, казват психолозите. Тъкмо заради това авторите на театрални спектакли свалиха границата до 2-3 години, като предлагат специални бебешки представления. Те са къси и съобразени с възрастта.

Още на 2 години вашето дете може да направи зрителски дебют в театъра

За да е успешен, са нужни две условия – да му е интересно да гледа и да издържи да седи на едно място сравнително дълго време. 2 години е условна граница. Преценете дали синът или дъщеря ви има достатъчно търпение. И го подгответе добре за новото преживяване.

Ако смятате, че вече е време вашето дете да се докосне до магията на театъра, най-напред изберете подходяща постановка. Обикновено в програмата е посочено за каква възраст е подходяща.

Не е задължително да е означена като бебешка

Може да заложите на добре позната приказка. Така малкият зрител ще знае какво да очаква. Може и обратното – след като изберете спектакъла, намерете текста и няколко вечери му го четете.

Ако се спрете на съвсем непознато заглавие, разкажете на детето накратко сюжета. Него също ще намерите в сайта на театъра.

Все пак се придържайте към препоръчителната възраст, дадена в анотацията на постановката. Колкото и да е интелигентно вашето гардже, не го надценявайте поне в началото. Вероятно не е случайно, ако е посочено, че представление е примерно за 7-годишни.

Не само куклените постановки са подходящи за най-малките

Танцово-музикалните спектакли с приказни сюжети, красиви костюми и декори направо пленяват децата. Тях ще откриете в репертоара на оперните и музикалните театри.

За начало избягвайте представления с много ярки светлинни ефекти

Не е желателно и да взимате билети на първия ред. Така ще избегнете уплахата от непосредствената близост до кукли, които детето ще види за първи път.

Предупредете го, че в театъра ще има други момичета и момчета, които също ще гледат представлението. Може и шумно да реагират. Детето не бива да се стряска.

Не пропускайте да споменете за изгасването на осветлението в салона, преди да започне спектакълът. Много хлапета се плашат от пълния мрак, в който потъва залата за няколко секунди. За по-сигурно вземете детето в скута си – физическият контакт с родителя внушава сигурност.

Нерядко невръстните зрители се плашат и когато на сцената се появят великани, дракони, змейове

Ако усетите притеснение у вашето дете, по-добре да го изведете от салона. Иначе рискувате то дълго време да не желае да стъпва в театъра.

Може да го подготвите, като заедно разгледате снимки от спектакъла. Обикновено има в сайта на театъра.

Още в началото обяснете на малкия зрител етикета – по време на представлението не бива да ви задава въпроси и да коментира. Всичко ще обсъдите, след като завесата падне.

Наистина обсъдете, когато детето е готово

Веднага след спектакъла то може да е твърде впечатлено и да не иска да говори. Това не означава, че не му е харесало.

Разпитайте дали всичко е разбрало, а ако не е, обяснете. Обсъдете постъпките на героите. Пофантазирайте заедно какво можеше да се случи, ако бяха действали по друг начин. Разигравайте някои от сцените.

Много ще е полезно да окуражите детето да разкаже на близките ви къде сте били и какво е видяло

Непременно попитайте иска ли пак да отидете на театър. И ако иска, не отлагайте дълго следващото посещение. Не се учудвайте, че желае да гледате пак същото представление – децата обичат да повтарят.

А ако не иска, не го насилвайте, изчакайте известно време и пак опитайте.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар