Само за жени: Какво е пролапс

Ако сте раждали и не знаете какво е пролапс, значи сте от късметлийките. Дано не научите и с напредването на годините

Пролапсът е смъкване на органи в малкия таз. Получава се в млада възраст вследствие на бременност и трудно раждане, затлъстяване, тежък физически труд или често вдигане на тежки предмети, силови спортове, хроничен запек, хронична кашлица.

В по-късна възраст причина става естественото отслабване на мускулите, които държат матката, влагалището, ректума, уретрата, пикочния мехур. Тогава един или повече органи могат да паднат надолу и да притискат вагиналната стена. Допълнителен фактор за намалената еластичност на тъканите през менопаузата се явява дефицитът на естроген.

Състоянието е често срещано при жените. Около 50% от нормално раждалите развиват генитален пролапс в различна степен. При многократно раждане и при едри бебета рискът е по-голям. Т.нар. родов травматизъм може да настъпи при неправилно водене на раждането и при лошо възстановяване на настъпилите разкъсвания.

Някои жени имат и вродена слабост на съединителната тъкан и заради това получават пролапс.

Симптомите

Обикновено при пролапс няма болки, а чувство за дискомфорт и тежест ниско в корема. Възможни са проблеми при уринирането – чести позиви, трудно започване, чувство за неизпразване на пикочния мехур, и при изхождането, при полов акт (диспареуния).

Чест знак са болки в кръста и в таза, но те рядко се свързват с изсипване, понеже могат да се дължат на много причини. Характерно обаче е, че не са постоянно – появяват се, когато жената стои по-дълго права, и изчезват, когато седне или легне.

Един от неприятните симптоми е неволно изпускане на урина Т.нар. инконтиненция може да настъпи при кихане, смях, някакво усилие.

Когато този симптом се появи, жените отиват на лекар, защото той определено може да затрудни ежедневието им.

При преглед акушер-гинекологът установява за какво смъкване става дума.

Видовете

Уретроцеле е засягане само на уретрата и промяната в нейното положение – спадане към влагалищния канал. Цистоцеле е смъкване на пикочния мехур. Ректоцеле е провисване на ректума към влагалището. Утеровагинален пролапс е изпадане на матката и вагината. Когато то е пълно, се наблюдава изразено смъкване на матката и вагината и изсипването им през влагалищния отвор.

За да постави диагноза, специалистът прави физикален преглед и ехография. Изключително важно е да определи правилно степента на пролапса – т.е. на отклоненията в нормалната позиция на съответния орган или органи. От тежестта на изсипването зависи терапията.

Лечението

При леки случаи се препоръчват упражнения за стягане на тазовото дъно. Т.нар. упражнения на Кегел се изпълняват ежедневно. Целта е да укрепят мускулните влакна и провисналите органи да се приберат обратно там, където им е мястото.

Тренирането на мускулите на тазовото дъно преди и след раждане се прави и профилактично срещу пролапс.

Ако при установен пролапс упражненията не дават резултат, се поставят вагинални песари с различна форма и размери, които помагат за поддържането на матката в нормалната й позиция.

Когато изсипването е тежко и има сериозни симптоми, акушер-гинекологът може да препоръча операция.

Хирургичната корекция най-често се прилага с достъп през вагината. Органите се прикрепят към определени структури в малкия таз така, че се да наподобят естествените връзки, които са се разтегнали.

Медиците обръщат внимание, че редовните профилактични прегледи при гинеколог са от съществено значение и за пролапса. Когато бъде забелязано навреме, смъкването на органи е все още леко и може да се лекува успешно.

Източник: kp.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар