При децата круп често е симптом на ковид

Омикрон причинява тежък круп при малки деца

Круп е заболяване на горните дихателни пътища, което се среща сравнително често при децата

Обикновено го причинява парагрипен вирус. Сега обаче педиатрите казват, че това е една от изявите на заразяването с Омикрон.

Заболяването круп се появява, когато има настинки и други вирусни инфекции. Те причиняват възпаление и подуване около гласовата кутия, трахеята и бронхите. Характеризира се с отличителна лаеща кашлица и понякога пронизително поемане на въздух (известно като стридор). В тежки случаи може опасно да застраши дишането на малките пациенти.

Симптомите са дрезгав глас, лаеща кашлица с много специфичен звук свиркащи хрипове и затруднено шумно дишане. Причината е отокът на дихателните пътища, включително в зоната на гласните връзки, което води до специфичния звук на кашлицата и дишането.

Круп се проявява предимно при деца на възраст от 6 месеца до 5 години

Това е критично, тъй като тази възрастова група в момента не може да бъде ваксинирана срещу COVID-19. Родителите трябва да бъдат бдителни, да се ваксинират и да спазват физическо дистанциране, да носят маска, както и да държат изолирани децата, които имат симптоми, докато могат да бъдат тествани за COVID-19.

Какво трябва да направят родителите, ако смятат, че детето им има круп и COVID-19?

Круп е нещо, което може – поради подуване на горните дихателни пътища – да блокира дишането. Ако детето ви проявява симптоми, свържете се с педиатър. Вашето дете може да се нуждае от лечение, което обикновено представлява изписване на стероиди. Някои хора смятат, че дишането на влажен въздух от овлажнител или от течаща гореща вода под душа е полезно. Ако детето ви има проблеми с дишането или издава свистене или скърцане при дишане, потърсете незабавна помощ в спешното отделение на болницата.

Бърза помощ у дома

По-влажният въздух облекчава състоянието. Кризите обикновено зачестяват вечер и нощем. Както вече стана ясно, може да правите инхалации или пък детето да постои 10-ина минути в банята при пусната гореща вода, за да се изпълни помещението с пара.

По време на цялото боледуване е важно да пие много течности, за да се предотврати дехидратация.

Дори крупът да протича леко, специалистите съветват да направите тест, за да сте наясно дали детето не се е заразило с коронавируса.

Това е важно, за да следите за евентуални прояви на постковид синдрома. За него най-честите симптоми при децата са повишена уморяемост и склонност към инфекции. Ако родителите ги забелязват месец – месец и половина след заразата, трябва да направят преглед при педиатъра и кръвни изследвания.

Източник: www.webmd.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар