Защо тази японска диета е перфектна!

Който иска здраве и дълъг живот, така се храни

Един от най-здравословните хранителни навици са на японците, чието меню се състои от риба, много пресни и кисели зеленчуци. Именно заради тази диета японците са дълголетен народ.

Защо японската традиционна храна е толкова здравословна и какво ядат?

Традиционната японска диета се състои от пресни и непреработени продукти, с много малко рафинирана храна или захар.

Проучване в British Medical Journal установи, че тези, които спазват японското меню – диета, богата на зърнени храни и зеленчуци, с умерени количества животински продукти и соя, но минимално мляко и плодове – имат намален риск от ранна смърт; сърдечно заболяване или инсулт.

Тъй като диетата им традиционно е богата на соя и риба, това също може да играе значителна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Японците имат и най-ниските нива на затлъстяване при мъжете и жените, както и дълга продължителност на живота.

Рибата се яде всеки ден: сурова, пържена и обикновено варена.

Те ядат много кисели и ферментирали храни: нещо като нашето кисело зеле и кисели краставички.

Соята е неразделна част от диетата: те също харесват боб и други бобови растения. Ферментиралите соеви продукти са в основата на японската кухня.

Японците ядат морски водорасли, които са пълни с минерали за укрепване на имунната система.

Плодовете се ядат за закуска или като десерт, особено каки ябълки и мандарини.

Зеленият чай се пие като нашето кафе. Чаят от желе е известен като изключителен антиоксидант, който помага на тялото да се бори с вируси и сърдечни заболявания.

Японците се учат от ранна възраст да се хранят правилно, в смисъл, че трябва да се хранят, докато стомахът се напълни на 80% и след това да спрат. Отдалечават се от масата и ако отново са гладни, продължават след половин час.

Интересен е и начинът, по който японците сервират храна: а именно, те сервират храна в малки чинии и сервират няколко вида храна. В чиниите обикновено има малко ориз и месо, а в големите чинии има много пресни и кисели зеленчуци. Масата се върти, а човекът слага от всичко по малко в малката си чиния.

Японците са големи привърженици на сдържаността при консумирането на закуски и десерти. Те ядат всичко, но в умерени количества.

Защо този тип диета е добра и лесна за спазване?

В нашата традиция имаме два големи поста: единият зимен – коледен, а другият пролетен Великден. През Великия пост се ядат зеленчуци и риба, както и зърнени храни. Тоест всичко това съставлява традиционната японска диета.

Въздържането от преяждане и пиене е това, което означава постене, което отново е част от японската традиция и култура.

Ако искате да имитирате японската култура на хранене, просто трябва да започнете да постите.

Яжте големи количества пресни зеленчуци, както и кисело зеле и кисели краставички всеки ден. Яжте риба поне 2 пъти седмично, а вместо сладки яжте сушени и пресни плодове, дори ядки.

Яжте само толкова, колкото е необходимо, за да задоволите глада си. И не забравяйте – здравето е на първо място!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар