5 признака на хронична тревожност, които не трябва да пренебрегвате

Тревожност е състояние, което принадлежи към областта на нашата психика

Нивото на тревожност до голяма степен определя здравето на тялото. Има физиологичните симптоми, които показват, че човек изпитва хронична тревожност. Проверете себе си като научите кои са най-често пренебрегваните от тях.

Напразно хората не забелязват тези 5 симптома на хронична тревожност

Дори и след като са забелязали тези признаци в себе си, те не се консултират с психотерапевт, за да изключат нарушения на ендокринната или нервната система. Разбира се, това не винаги са непременно симптоми на тревожност, но със сигурност означават наличие на повишени нива на стрес.

5 симптома на хронична тревожност

Ако измервате успеха си с мярката на похвалите и порицанието на другите, вашето безпокойство ще бъде безкрайно. (Лао Дзъ)

Психолозите отдавна са доказали, че състоянието на нашата психика определя здравето на целия организъм.

Хроничната тревожност може да причини много здравословни проблеми. Тревожен и преследван от страхове индивид, който не е в състояние да се адаптира към жестокия реален свят, прекъсва всеки контакт с околната среда и влиза в своя собствен измислен свят. Така той се опитва да се освободи от безпокойството и тревогата. (Дейл Карнеги)

Ето 5 симптома на хронична тревожност, които не трябва да се пренебрегват и е важно да се забележат навреме:

Метален вкус в устата. Учени от университета в Бристол са установили, че интересен процес се случва в устата на тревожния човек. Хората с хронична тревожност усещат горчив и солен вкус по -ясно, а самият човек усеща вкуса на метал върху езика.

Чести прозявки. Хората, склонни към безпокойство, се прозяват по -често от обикновено. Доказано е, че при хронична тревожност се повишава нивото на кортизол, хормона на стреса. А той от своя страна повишава телесната температура, което води до „прозяване“.

Студени крака и длани

Трудно е да се повярва, но температурата на крайниците може да се прецени по състоянието на психиката. Когато усетим опасност, кръвта се втурва към сърцето и стомаха и крайниците изстиват. Нещо повече, това е естествената реакция на организма към стреса.

Кошмари. Всеки има кошмари, но ако това се случва често, си струва да се обмисли дали не сте прекалено напрегнати. В състояние на тревожност и стрес е по -вероятно да видим ярки и плашещи сънища.

Липса на концентрация. Тревожността може да попречи на концентрацията и да разсее вниманието на човек. Това състояние обикновено се нарича „замъглено съзнание“ или „мъгла в главата“.

Въпреки че тревожността може да се дължи на душевно състояние, тя често засяга цялата психика и тяло. Ето защо е важно да я разпознаете в себе си и да потърсите помощ от специалист – лекар и психолог навреме.

Източник: kp.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар