Таласотерапия: как подобрява здравето и красотата

Таласотерапия е подобряване на общото състояние на организма чрез морска вода, лечебна кал и водорасли


При таласотерапия особено ценни са процедурите за възстановяване на тялото след дълго излагане на слънце. Те имат и отслабващ ефект, защото подобряват работата на ендокринната система, която регулира количеството на мастната тъкан в организма.

Още в древни времена египтяните, гърците, римляните са използвали морето за възстановяване на физическата сила. Записките от 16 век в Европа свидетелстват за учения на лечители, използващи лечебните продукти на морето за процедури, които подобряват здравето и красотата на човека. През 1760 г. англичанинът Ричард Ръсел написва първия трактат за ползите от морето „Използването на морска вода при заболявания на щитовидната жлеза“. Историците предполагат, че специфичният термин „таласотерапия“ е използван за първи път малко по-късно, в Бретан (Франция) през деветнадесети век.

Най-често се използват водорасли и морска глина. Продават се, така че може да приложите процедурите и у дома. Всички видове водорасли: спирулина, ламинария, фукус, ундария, литотамния, хондрус криспус, литотамния, палмария, аспарагопсис армата, критмум, хлорелла съдържат големи количества полизахариди, микроелементи, растителни протеини и витамини. Те засилват липолизата – разграждането на мазнините. С йода и солите на калий и калций в тях те подобряват тонуса на кожата, дренират течностите, засилват микроциркулацията на кръвта. Това води до намаляване на обиколките на тялото, а ускоряването на обмяната на веществата пречи за образуването на целулит. Достатъчно е да ги наложите на добре почистено със скраб тяло.

Маските с морска кал или глина действат най-напред почистващо на кожата, но не само отстраняват мръсотията от порите и мъртвите клетки, а и извличат токсините от клетките. Нанасят се на почистена кожа, леко загрети на водна баня.

Предимства на таласотерапията

Ползите за здравето на морето са очевидни, защото морската вода и човешката плазма са съставени от едни и същи елементи. Когато се потопите в морска вода, порите се отварят, което позволява на тялото да се подхранва с полезни минерали и микроелементи (като магнезий, калий, калций, йод и натрий). Те са в състояние да възстановят химическия баланс в организма, както и да повишат устойчивостта към вредното въздействие на външните токсини. Основните морски продукти, използвани в таласотерапията са:

• Морска вода – използва се за вани, зарежда тялото с натрий, магнезий, калций и калий;
• Морска кал – използва се за маски за лице и тяло, съдържа различни минерали и витамини;
• Пясъчен плаж – естествен пилинг;
• Водорасли – (алготерапия), използват се в продукти за маски, подхранване на кожата, осигуряват витамини B и E;
• Морски въздух – с високо съдържание на йони, премахва токсините, подобрява дишането;
• Морска климатотерапия;
• Водорасли – защита от вируси и бактерии, полезни за ставите и еластичността на кожата;
• Фитопланктон и зоопланктон – отделят антимикробни и антивирусни вещества, които поддържат имунната система.

Таласотерапия помага за тонизиране на мускулите, борба с целулита, подобряване състоянието на кожата, облекчаване на симптомите на астма, бронхит и някои проблеми с кръвообращението.

Източник: www.spa-oteli.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар