Колко ефективен е витамин С за поддържане на нашето здраве?

Трява да внимаваме да не го предозираме

Когато говорим за имунитет, повечето хора мислят първо за витамин С и факт е, че напоследък говорим за здраве повече от всякога.

Колко ефективен е витамин С за опазването на нашето здраве?

Д-р Меган Майер, директор на научната комуникация в Международния съвет по информация за храните, говори за един от добре познатите витамини за повишаване на имунитета: витамин С.
Какво точно прави този витамин с тялото ни?

„Витамин С е водоразтворим витамин, който действа като мощен антиоксидант. Той играе важна роля в нервната система, метаболизма и имунитета. „В допълнение, витамин С помага за усвояването на микроелементи, особено желязо“, казва лекарят за „Real Simple“.

Колко милиграма витамин С са ни необходими на ден?

Скорошно проучване установи, че дневният прием на витамин С трябва да бъде 90 милиграма за мъжете и 75 милиграма за жените.
Удвояването на приема на витамин С ще помогне ли на имунната ви система?

Витамин С е важно хранително вещество за оптимална имунна функция. Изследванията обаче показват, че приемането на неговите мегадози под формата на добавки всъщност не помага в борбата с болести като обикновената настинка.

Тъй като витамин С е водоразтворим, той има ниска токсичност и не е свързан с вредни ефекти във високи дози. Ако обаче приемате определени лекарства, трябва да бъдете особено внимателни с добавките на витамин С, като в този случай се консултирайте с лекар.

Кои храни могат да се комбинират с витамин С?

Големи количества витамин С могат да бъдат открити в зеленчуци като броколи, зеле, картофи, спанак, домати, сок от цитрусови плодове, ягоди (плодове) и доматен сок.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар