Защо яденето на ядки, които не са накиснати предварително, е вредно за вашето здраве

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Факти за правилната консумация на ядки, които малко хора знаят

Не е тайна, че ядките са питателна и здравословна храна за тялото. Освен това са трудно смилаеми и могат да причинят дискомфорт в стомаха. Експертите казват, че за да се отървете от този неприятен симптом и да извлечете максимума от яденето на ядки, трябва да ги накиснете преди ядене.

Защо се накисват ядките?

Ядките са заредени с мазнини, протеини и минерали. Ако обаче просто купите и ядете този продукт, тялото няма да може да усвои цялото богатство на гореспоменатите микроелементи. Работата е там, че след като бъдат обрани, ядките преминават в така наречения етап на хибернация, поради лишаването от способността да получават влага и хранителни вещества. Следователно, за да оживее отново след зимата, семето заспива.

Ядката, изядена в покой, която има горчив вкус, ще бъде отделена непроменена от тялото. За да я „събудите“ трябва да я поставите във вода. При естествени условия тази функция се изпълнява от разтопения сняг, ако е паднала на земята, или от дъжда – ако е останала на клона.

У дома, ядка, напоена с вода, се изпълва с всичките си хранителни вещества, които преди това са били задържани по време на хибернация от естествените инхибитори. Именно те, когато се яде ядка, която не е поставена във влажна среда, причиняват дискомфорт в стомаха.

Водата помага да ги неутрализирате

След като изядете такава ядка, която е в активна и готова за покълване фаза, няма да почувствате тежест. Между другото, след накисване горчивината също ще изчезне, ядката ще стане сочна и сладка на вкус.

В допълнение към накисването има и други техники за премахване на хибернацията – това са консервация, осоляване, бонбониране и термична обработка.

Как да накиснем ядките правилно?

Трябва да вземете шепа измити непечени ядки или семена.

Изсипете ги с вода в подходящ съд.

В зависимост от вида на ядките, оставете ги там за 120 минути, а може и за една нощ. Водата трябва да се сменя на всеки 8 часа.

Отцедете и изплакнете ядките още няколко пъти.

Поставете върху кърпа и ги оставете да изсъхнат.

Когато ядките са накиснати, те могат да се съхраняват в хладилник до три дни. Ако обаче поставите ядките в плътно затворен съд, можете по този начин да удължите това време до една седмица.

Накисването също помага в това, което се нарича проверка на плода

Ако ядките са били съхранявани неправилно, били са изядени отвътре от насекоми или са започнали да гният, тогава ако попаднат във влажна среда, те просто ще изгният.

Техника на накисване и време за някои видове ядки

Най-важното в процеса на накисване е да се следи температурата на водата. Не заливайте ядките с вряла вода. Ако ги обработвате при твърде висока температура, тогава всички хранителни вещества и микроелементи се окисляват. Растителният протеин също ще се изгуби, така че течността трябва да е със стайна температура. В този случай не използвайте чешмяна вода. По-добре да вземете филтрирана или бутилирана.

С времето ядките се накисват за поне два часа. Някои видове, като лешници или бадеми, кедър или орехи, трябва да бъдат накиснати поне осем часа.

Освен това не овлажнявайте много ядки наведнъж. Можете да вземете малка порция, да го накиснете и да ги изядете веднага. Само плодовете, извадени от водата, имат по-богат вкус от тези, съхранявани в хладилник.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар