От какви витамини имат нужда бременните и как да си ги набавят с храната?

Бъдещите майки трябва да приемат достатъчно фолиева киселина (витамин В9) 2-3 месеца преди зачеването и през първите месеци от бременността


Но не само тя е важна, затова е най-разумно да поговорите с акушер-гинеколога си какво ще ви препоръча да ядете.

Без В9 не се развива нормално невралната тръба, а това води до аномалии на главния и гръбначния мозък на бебето. Нуждите от витамините от цялата група В остават високи през всичките 9 месеца. Затова експерти съветват храната да осигурява около 600 микрограма на ден. Най-лесният начин бременните да си доставят голяма част от нужното дневно количество е купичка зърнени
точници като пълнозърнест хляб, паста и кафяв ориз.

Природата се е погрижила тялото на бременната да абсорбира от храните два пъти повече калций от обикновено, за да стига за изграждане скелета на бебето. Затова не е нужно особено увеличаване на храните, които съдържат елемента. Чаша прясно мляко може да осигури около 30% от препоръчителното количество 1000 милиграма дневно. Сирената имат двойна роля по време на бременността – набавят калций и внасят протеини, без които плодът не може да нараства.

Бананите са богати на калий и предлагат бърз прилив на енергия срещу чувството за умора

Те се понасят добре от стомаха
ските специалисти. В проучването те са използвали орехи, кедрови ядки, бадеми, фъстъци и лешници, като бременните са хапвали най-малко три 30-грамови порции ядки на седмица.

Мнозина специалисти обаче съветват да избягвате фъстъците, защото може да проявите алергична свърхреакция към тях. Проучвания сочат, че е възможно бебетата да са чувствителни към определени храни още в утробата и това увеличава риска от алергии по-късно.

Отлените плодове са подходяща междинна закуска. Най-полезни за бременните са сушените кайсии, череши и боровинки, които са и превенция срещу възпаления на пикочните пътища и бъбреците.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар