Подаграта поразява жените след менопаузата

промоции

Подаграта е едно от най-бързо разпространяващите се заболявания в света и причина за това е нарастващото благосъстояние


Някога са я наричали кралска болест, защото само елитът е можел да си позволи месо и алкохол. Сега могат да си ги позволят почти всички хора в развитите страни и заболяването става масово.

Според медицинската статистика по-често се среща при мъжете, но се случва и на жените, особено след менопаузата.

Като виновници за подаграта се сочат мазната храна, червеното месо, колбасите с консерванти, бирата. Истината е, че те изострят проявите й, но не са основна причина.

Подаграта е метаболитно заболяване – на обмяната на веществата

Тя е резултат от повишаващо се ниво на пикочната киселина в кръвта – крайния продукт от разграждането на пурините. Малка част от пурините се внасят с храната. По-голямата част се произвеждат в организма. Балансът им в кръвта зависи от равновесието между образуването и изхвърлянето им чрез бъбреците и урината. Когато той се наруши, настъпва хиперурикемия, т.е. повишено количество на пикочна киселина в кръвния серум. Ако стойностите й са по-високи от 6,5 милиграма на децилитър, тя кристализира в тъканите, ставите и бъбреците.

Кристалите са натрупват в типична зона-в палеца на крака

Той се зачервява и става болезнен дори при лек допир. Страданието може да започне след порция печено или чаша алкохол и да продължи около седмица.

Подаграта води до хронични ставни промени, до нарушения в бъбреците, сърдечно-съдови проблеми, общо хронично възпаление в организма. Затова още при първата криза е необходима консултация с лекар. Той поставя диагнозата след изследване на кръвния серум и клиничен преглед. Болестта не се лекува, а се контролира с медикаменти и стриктен хранителен режим, които изключва продукти, внасящи допълнително пурини.

Особено важна е диетата без месо, алкохол, черен чай, кафе, шоколад. Мазнината може да е само растителна и най-добре да се избягва пържено. Не се препоръчват цветни зеленчуци – цвекло, червено и брюкселско зеле, карфиол, също бобови растения, спанак, лапад, гъби, патладжани. Яйца са позволени в много малки количества.

За обезболяване при криза помагат и природни продукти

Цветове на бъз в оцет.

Залейте 15 сухи цвята бъз с 0,25 л винен оцет и ги оставете да киснат 2 седмици. Прецедете и дръжте в тъмна бутилка. На хладно трайността е половин година. При проблем с пикочната киселина може да приемате по 1 с.л. на ден.

Компреси с черен оман. Смесете 4 с.л. изсушени и смлени корени от черен оман с 1-2 с.л. топла вода. Разбърквайте енергично до образуване на гъста пяна. Сместа разделете върху 2 марли за двата палеца, обуйте чорапи и дръжте няколко часа.

Солени чорапи. Разтворете 50 г натриев хлорид (готварска сол) в 1 л топла вода. Потопете чифт памучни чорапи в разтвора, изстискайте ги и ги обуйте. Върху тях сложете вълнени чорапи. Оставете около час. После изплакнете краката с хладка вода. Този компрес може да правите до три пъти на ден, когато е необходимо.

Компрес от извара. Студена извара от хладилника нанесете на умерено дебел пласт върху възпалените стави и фиксирайте с превръзка. След около половин час ще почувствате облекчение на болката.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар