Въглехидратите: как да ги ползвате в полза на добрата фигура и здравето?

Хората често се отнасят с голямо подозрение към въглехидратите

Много популярни диети, включително диетата на Дюкан и кетодиетата, съветват да се ограничи употребата им, за да се свалят по-бързо излишните килограми. Но според мнението на диетолозите не бива да се страхуваме от въглехидратите, защото дори приети вечер, те могат да бъдат безопасни, ако се правят нужните паузи. Кой е прав?

Като цяло, прави са и двете страни на гастрономическия конфликт. Защото въглехидратите, осигуряващи енергия на тялото, наистина са нужни и важни в менюто. Но от друга страна, ограничаването на някои от тях може да бъде ефективна стратегия както за отслабване, така и за лечение и профилактика.

Съвременните диетологични препоръки се свеждат до това, че човек трябва да получава 45 – 65% от калориите на ден именно от въглехидратите. Предлагаме ви седем високовъглехидратни продукта, които е добре да включите в менюто си.

КАФЯВ ОРИЗ

Оризът няма особено добра репутация. Но напомняме, че това се отнася само за белия ориз. Защото кафявият осигурява здравословно хранене от пълнозър-нести семена и съдържа наситен белтък и фибри. В порция готов кафяв ориз се съдържат само 120 калории, както и 2 грама фибри, 3 грама белтъчини и 26 грама здравословни въглехидрати. За да получите по-голяма полза, го съчетавайте със зеленчуци – с броколи например.

ОВЕСЕНА КАША

Отличен вариант за закуска, подходящ за всички. Порция овесена каша съдържа 27 грама здравословни въглехидрати, 4 грама фибри и 5 грама белтъчини, способни да ви заредят с енергия за целия ден. Освен това там има влакна, които снижават нивото на холестерина и като следствие – риска от сърдечносъдови заболявания. Това е идеално похапване 1-1,5 часа преди тренировка. А ако добавите в него и малко мед, кокосови стърготини и плодове, ще стане и невероятно вкусно.

ФАСУЛ

Фасулът може да бъде различен, но винаги съдържа голямо количество растителни белтъчини, фибри и полезни въглехидрати. Така че със своите 7 грама белтъчини и 20 грама въглехидрати на порция той ще ви помогне да усещате ситост по-дълго. А това означава да се откажете от междинните похапвания, които често не са особено полезни.

Като бонус: черният фасул съдържа впечатляващо количество желязо, а червеният – антиоксиданти.

Може без страх да добавите във вашата диета тези здравословни храни, които съдържат полезни въглехидрати.

ЦВЕКЛО

Полезно правило при избора на зеленчуци е, че колкото са по-тъмни на цвят, толкова повече хранителни вещества съдържат. И цвеклото не е изключение. Неговият тъмновиолетов оттенък, придаващ цвят на всичко останало, свидетелства, че то е богато на антиоксиданти като антоциани, бетаин (според някои изследвания той се бори с възпаленията и снижава риска от сърдечносъдови заболявания) и лутеин.

Три неголеми глави цвекло съдържат само 100 калории, но 23 грама здравословни въглехидрати, 7 грама фибри и 800 мг калий. Освен във варива и супи цвеклото може да се използва и в салати.

МОРКОВИ

Този нишестен и сладникав зеленчук е невероятно здравословна въглехидратна храна. Три средно големи моркова съдържат около 20 грама въглехидрати, плюс над 100% от ежедневната ви нужда от витамин А и около 15% от препоръчителната дневна доза калий. Ако предпочитате не сурови моркови, а морковен сок, имайте предвид, че съдържащите в него хранителни вещества
поддържат здравето на очите, красотата на кожата и имунитета.

БАНАНИ

Един средно голям банан съдържа 100 калории, 26 грама полезни въглехидрати и здравословна доза калий, който е необходим за мускулите, клетъчния метаболизъм и оптималната функция на нервната и сърдечносъдовата система.

Да, в бананите има много естествени захари, но освен това плодовете са богати на фибри, които за-тормозяват усвояването на захарта и предотвратяват свързаните с това проблеми. И още, бананите са полезни за червата, тъй като, изпълвайки стомаха, те никога не го претоварват благодарение на меката си текстура. Бананите са потъмнели? Нищо страшно – оказва се, че това също е полезно.

ЕЛДА

Не е особено популярна на българската трапеза, но е добре да намери място в кухнята ви и в здравословното меню.

Една малка порция готова елда съдържа 6 грама белтъчини, 30 грама полезни въглехидрати и 4 грама фибри, което е доста изгодно за 150 калории. Имайте предвид, че елдата е богата на разтворими фибри (вид фибри, които поемат водата), което помага да се забави храносмилането и да се удължи усещането за ситост.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар