Тренирай паметта си

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Функциите на човешкия мозък започват да отслабват не около 60-годишна възраст, а с цели 15 години по-рано. Бъди готова и започни битка с остаряването още сега!

Проблемите с паметта могат да започнат на всяка възраст. При по-млади хора обаче те се проявяват по-скоро като нарушения в кон­центрацията. Основните виновници за тази състояния са депресията, стресът и недоспиването, които водят до поражения в нервната система. Ето как да подобриш паметта си:

Помагай си да се кон­центрираш
Съсредоточавай усилията си в една дейност, без да се разсейваш с други. Старай се да ликвидираш всички външни фактори, които ти пречат да се концентрираш.

Тренирай логическата си мисъл
Отделяй време да решаваш судоку, кръстосло­вици и всякакви логи­чески задачи.

Асоциирай
Дори наглед най-не­значителните събития могат да бъдат от полза, когато успееш да ги свържеш с други, по начина, който ти е нужен. В свободното си време използвай този трик – оп­итвай се да назовеш въз­можно най-много дейности, които могат да се правят с даден предмет (обувка, лъжи­ца, кърпа и др.)

Тренирай краткосрочната си па­мет
Как да го направиш? Например търси синоними, омоними и антоними на определена дума; играй на анаграми – съставяне на нови думи с помощта на раз­местване на буквите във вече избрана и зададена дума.

ВСИЧКО Е В ГЛАВАТА ТИ
Способността да се съсредоточаваш, възприемаш, складираш и обработваш информацията е резултат от много сложен процес, в който участват мозъка, сетивата ти и нервната ти система. Важна роля играят и емо­циите ти – винаги помниш по-лесно и детайлно събития и образи, свързани с интензивни емоции – без значение дали са положителни или отрицателни.

След като импулсите достигнат до мозъка, детайлите, които предизвикват интереса ти, се складират в краткосрочната памет. Те обаче остават там за наистина кратко време. Добър пример за ползване на кратко­срочната памет е когато поглеждаш телефонен номер от визитка пред себе си и го запомняш за няколко секунди, колкото да го набереш. Само тази памет обаче съвсем не е достатъчна. Средносрочната памет складира информация­та за период от няколко минути до няколко часа. Употребяваш я, когато запомняш готварска рецеп­та например. Дългосрочната памет включва информацията, за която полагаш усилие да за­помниш (съзнателно или несъзнателно), защото има личен смисъл за теб.

Здравен въпрос

В: Все по-често се усещам, че забравям. имам ли по­вод за притеснение?

О: Забравянето е част от процеса на разделяне на информацията на важна и маловажна. Естествено е силата на паметта да отслабва с напредването на възрастта, но тя е и строго индивидуална и зависи от редица фактори като заболявания, социална среда, стрес, натовареност, умора и др. Забравянето е необ­ходимо на всеки човек, защото по този начин мозъкът се освобождава от ненужната му информация. Ако се случва рядко и за наистина незначителни събития – по­вод за притеснения няма!

 

 

 

Куриозни митове и факти за работата на човешкия мозък

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар