Какво е общото между крем супите, велуте и биск супите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Според професионалната класификация в ресторантьорството супите са бистри и не бистри


Не бистрите са два вида – непретрити (непюрирани) и претрити (през сито и цедка) или пюрирани с потапящ се блендер. Претрити са пюре супите, крем супите, велуте, биск и кулис.

Повечето любители кулинари смятат, че няма разлика между пюре супи и крем супи, но не е така. Основа на пюре супите е светлият бульон, който се вари без лук и ароматни корени, за да може в готовата супа да преобладава вкусът на основните продукти – зеленчуци, месо, гъби. Всички те се варят в бульона. Супата се пюрира, за да добие гладка консистенция. Не бива да е прекалено гъста, като това лесно се коригира с добавяне на допълнително количество от основния бульон. Не трябва и да е твърде водниста, затова при приготвянето й се старайте да спазвате точното съотношение на основните съставки. Не е препоръчително да сгъстявате с нишесте пюре супите. Тези супи имат разновидности – когато са приготвени от риба, домашна или дивечова птица, се наричат кулис.

Биск пък са пюре супите от морски продукти (омари, раци, скариди)

Крем супата се прави с лек бешамелов сос или с бульон, сгъстен с брашнена запръжка, или със застройка от жълтъци и сметана, или само със сметана. Тази супа обикновено е монокомпонентна – с един основен продукт. Тя има по-наситен сметанов вкус и по-нежна текстура, тъй като след пюрирането допълнително се разбива с тел или миксер на пухкава, лека пяна.

Крем супите, приготвени едновременно със запръжка и застройка, се наричат велуте

Те не бива да се бъркат със соса велуте. Велуте супата е гъста и се приготвя от запържено в краве масло брашно, разредено със светъл бульон. След това се вари, като се добавят бланширани зеленчуци, месо, птица, дивеч, риба. Пюрира се и се застройва с разбити в сметана жълтъци. Необходимо е внимателно прибавяне на застройката – супата се загрява, без да се допуска кипене, за да не се пресече застройката. Велуте супата не бива да е много гъста, затова при нужда се разрежда с малко от основния бульон.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар